• Este anchetă în Noua Zeelandă după ce un bărbat s-ar fi vaccinat împotriva Covid-19 de până la 10 ori într-o singură zi.
  • Un bărbat a fost vaccinat împotriva Covid-19 de până la 10 ori într-o singură zi în numele altor persoane, ceea ce a dus la o anchetă a Ministerului Sănătăţii din Noua Zeelandă.

Se crede că bărbatul, care se pare că a fost în mai multe centre de vaccinare, a fost plătit pentru aceste vaccinuri.

Astrid Koornneef, managerul grupului de operaţiuni pentru programul de vaccinare Covid-19, a declarat că Ministerul Sănătăţii a luat la cunoştinţă acest caz şi îl ia foarte în serios.

„Luăm această problemă foarte în serios. Suntem foarte îngrijoraţi de această situaţie şi colaborăm cu agenţiile competente. Dacă ştiţi pe cineva care a primit mai multe doze de vaccin decât cele recomandate, trebuie să solicite consiliere clinică cât mai curând posibil”, a spus Astrid Koornneef pentru site-ul de ştiri Stuff.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ministerul nu a dorit să confirme locul în care a avut loc incidentul.

Profesorul Nikki Turner, de la Universitatea Auckland, director medical al Centrului consultativ pentru imunizare, a declarat că nu există date privind siguranţa administrării unui număr atât de mare de vaccinuri într-o singură zi.

„Vaccinul Comirnaty, cel pe care îl folosim, este conceput pe baza datelor clinice timpurii care stabilesc cantitatea potrivită pentru a oferi un răspuns imunitar bun. Noi ştim că un vaccin cu o doză mare creează mai multe efecte secundare”, a spus profesorul.

Stuff a dezvăluit în octombrie că poliţia a fost avertizată că anumite persoane ar putea să îşi asume identitatea altora şi să se vaccineze anti-Covid-19 în numele lor.

„Să-ţi asumi identitatea unei alte persoane şi să primeşti un tratament medical este periculos. Acest lucru pune în pericol persoana care primeşte un vaccin sub o identitate asumată şi persoana a cărei fişă medicală va arăta că a fost vaccinată când nu a fost aşa”, spunea un reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Autorităţile din Noua Zeelandă consideră că înăsprirea procesului de vaccinare – cum ar fi solicitarea unui act de identitate cu fotografie – ar reduce în mod disproporţionat accesul grupurilor vulnerabile, precum persoanele fără adăpost sau în tranzit, persoanele în vârstă, tinerii, persoanele cu dizabilităţi. Oamenilor din Noua Zeelandă nu li se cere un act de identitate când se vaccinează.