• La majoritatea oamenilor, tensiunea arterială sistolică (limita superioară) crește odată cu vârsta.
  • Ca urmare, mulți adulți au sau vor avea „hipertensiune sistolică izolată” – tensiune arterială ridicată în care doar limita superioară este peste limita normală, cam 150/80.
  • Normele privind tensiunea arterială optimă, prehipertensiunea și hipertensiunea arterială sunt aceleași pentru toate persoanele cu vârsta peste 16 ani, indiferent de vârstă sau sex.

La majoritatea oamenilor, tensiunea arterială sistolică (limita superioară) crește odată cu vârsta. Ca urmare, mulți adulți au sau vor avea „hipertensiune sistolică izolată” – tensiune arterială ridicată în care doar limita superioară este peste limita normală, cam 150/80.

Normele privind tensiunea arterială optimă, prehipertensiunea și hipertensiunea arterială sunt aceleași pentru toate persoanele cu vârsta peste 16 ani, indiferent de vârstă sau sex. De aceea, de-a lungul anilor și atunci când tensiunea arterială crește, oamenii apelează la medicamente pentru a-și menține valorile în limitele normale.

Cu toate acestea, tensiunea arterială ridicată poate fi contracarată în mod natural, spune Bernhard Kramer, director al Spitalului Universitar din Mannheim și președinte al Ligii Germane de Hipertensiune.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Potrivit acestuia, ajustarea stilului de viață este o măsură eficientă în lupta împotriva hipertensiunii și poate reduce semnificativ cantitatea de medicamente luate. Chiar și 150 de minute de exerciții fizice ușoare în timpul săptămânii vor fi foarte bune pentru inimă.

Kramer a remarcat că majoritatea pacienților hipertensivi sunt supraponderali, astfel încât pierderea în greutate va ajuta la reducerea presiunii. De asemenea, medicul a sfătuit să se renunțe la consumul unor cantități mari de sare, înlocuind-o cu condimente.

Potrivit lui Kramer, pacienții hipertensivi ar trebui să țină o dietă ușoară, cu multe legume, fructe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale. Dieta ar trebui să includă, de asemenea, suc de sfeclă, usturoi și păducel.