Un expert în somnologie desființează regula celor opt ore de somn – și spune că nu ar trebui să dormi în weekend

somn

somn

Dacă întrebi pe oricine cât de mult trebuie să doarmă o persoană în fiecare noapte, probabil că îți va spune că ai nevoie de opt ore de somn. Este un sfat care este băgat în minte de mulți dintre noi și o cauză de anxietate atunci când simțim că dormim prea mult sau prea puțin.

Cu toate acestea, un expert a demontat recent această regulă a celor opt ore de somn, susținând că este doar cantitatea „medie” de somn necesară. În schimb, ar trebui să încercăm să ne dăm seama de cât de mult avem nevoie ca indivizi. Aceasta este opinia profesorului Russell Foster de la Universitatea Oxford, specializat în neuroștiința circadiană.

Foster, autorul cărții Life Time: The New Science of the Body Clock, and How It Can Revolutionalize Your Sleep and Health” (Timpul vieții: Noua știință a ceasului corporal și cum vă poate revoluționa somnul și sănătatea), a împărtășit recent câteva dintre sfaturile sale de top, inclusiv cum să vă dați seama dacă dormiți suficient.

Vorbind pentru The Times, expertul a declarat că și-a scris inițial cartea pentru că era sătul” de oamenii care spuneau că trebuie să dormi opt ore în fiecare noapte. În schimb, el și Fundația Națională a Somnului (National Sleep Foundation) recomandă să dormiți între șase și zece ore de fiecare dată când vă culcați. Pentru a afla dacă dormiți suficient, trebuie doar să vă întrebați: Sunteți capabil să performați la maxim în timpul zilei? Sunteți capabil să faceți ceea ce trebuie să faceți în mod optim?”.

Dacă răspundeți afirmativ la aceste întrebări, probabil că dormiți suficient. Dacă nu, poate că trebuie să vă culcați puțin mai devreme. Atunci când încercați să adăugați mai mult somn în rutină, profesorul vă avertizează să nu dormiți în zilele libere sau în weekend-uri, chiar dacă acest lucru vă poate face să vă simțiți mai bine pe termen scurt.

Acest lucru se datorează faptului că se va dovedi „perturbator pentru ceasul corpului”. În schimb, el îi îndeamnă pe oameni să ia în considerare posibilitatea de a trage un pui de somn la prânz sau la începutul după-amiezii în zilele lucrătoare, pentru a ajuta la îmbunătățirea celei de-a doua jumătăți a zilei – dar nu adormiți prea mult timp. Foster adaugă: Durata recomandată a somnului pe baza studiilor de laborator este de aproximativ 20 de minute – și nu prea aproape de ora de culcare.”

Exit mobile version