• Dacă dușul face parte din rutina ta de dimineață (sau de seară), atunci ideea de a renunța la el pentru câteva zile – probabil că te face să te cutremuri.
  • Dușul schimbă microbiomul pielii noastre, ceea ce îl poate dezechilibra.
  • Mai importantă este chestiunea igienei, care este separată de ritualurile de curățare.

Dacă dușul face parte din rutina ta de dimineață (sau de seară), atunci ideea de a renunța la el pentru câteva zile – ca să nu mai vorbim de câțiva ani – probabil că te face să te cutremuri. Dar exact asta este ceea ce James Hamblin, MD, medic și conferențiar în domeniul politicilor de sănătate publică, spune că ar trebui să luăm cu toții în considerare.

Autorul cărții Clean: The New Science of Skin (Noua știință a pielii), publicată în iulie 2020, Hamblin a declarat într-un interviu acordat NPR în același an că nu a mai făcut duș de cinci ani. Totuși, înainte de a-i pune la îndoială igiena sau de a-l respinge ca pe un șarlatan, merită să aflați exact de ce crede el că majoritatea dintre noi facem prea mult duș.

Microbiomul pielii noastre are un impact uriaș asupra sănătății noastre

Înainte de a afla de obiceiurile de igienă personală ale lui Hamblin, haideți să vorbim despre microbiomul pielii noastre. Este posibil să fi auzit de „microbiom” cu referire la sănătatea intestinală: Este vorba despre colonia de microorganisme, inclusiv ciuperci, bacterii și viruși, care locuiesc într-un anumit mediu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„La oameni, termenul este adesea folosit pentru a descrie microorganismele care trăiesc în sau pe o anumită parte a corpului, cum ar fi pielea sau tractul gastrointestinal”, explică Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman. „Aceste grupuri de microorganisme sunt dinamice și se schimbă ca răspuns la o serie de factori de mediu, cum ar fi exercițiile fizice, dieta, medicamentele și alte expuneri”.

La fel ca și intestinul nostru, pielea găzduiește propriul microbiom, iar acesta are un efect important asupra sănătății noastre generale. „Un microbiom sănătos ține la distanță bacteriile și ciupercile nesănătoase”, a declarat dermatologul Leslie Baumann, MD, pentru Everyday Health. „Există unele dovezi … că dezechilibrele în microbiota pielii pot duce la inflamații celulare, care au fost legate de multe boli cronice.” Baumann a spus că aceasta include diabetul de tip 2, precum și afecțiuni comune ale pielii, cum ar fi eczema, rozaceea și psoriazisul.

Dușul nu este necesar, insistă Hamblin

Ce legătură are acest lucru cu obiceiurile lui Hamblin de a face duș sau, mai degrabă, de a nu face duș? În primul rând, dușul schimbă microbiomul pielii noastre, ceea ce îl poate dezechilibra.

„Oamenii sunt mai conștienți de lucruri precum utilizarea excesivă a antibioticelor, deoarece nu vor să perturbe potențial microbiomul intestinal”, a declarat el pentru NPR și a explicat că el crede cu tărie că o schimbare similară ar putea fi la orizont în ceea ce privește pielea noastră. „Dacă lucruri precum acneea, eczema și psoriazisul sunt rezultatul unei interacțiuni între sistemul tău imunitar și microbii de pe piele, este, într-adevăr, din punct de vedere științific, o ipoteză foarte promițătoare și foarte tare să ne gândim că putem schimba acel microbiom și să ajutăm oamenii să treacă peste erupțiile lor.”

Într-un eseu pentru The Atlantic care a devenit viral în 2016, Hamblin a explicat că, în timp ce intervieva experți pentru o lucrare despre microbiom, a devenit curios în legătură cu ideea de a sări peste dușuri. „În cursul … gândirii mai mult despre microbii pielii, am început să folosesc mai puțin săpun, și mai puțin șampon, și mai puțin deodorant, și să fac mai puțin duș. Am trecut de la o dată pe zi, la o dată la două zile, la o dată la trei. Iar acum am cam încetat de tot”, a scris el.

Totuși, marea întrebare – și cea pe care Hamblin a declarat pentru NPR că s-a săturat să fie întrebat – este dacă este sau nu incomod acest lucru.

Igiena de bază este încă importantă, spune el

Pentru a aborda problema mirosului, Hamblin a recunoscut în articolul din Atlantic că, atunci când a încetat să mai facă duș, era într-adevăr destul de incomod. „Eram o bestie uleioasă și urât mirositoare”, a scris el.

„Mirosul corpurilor este produsul bacteriilor care trăiesc pe pielea noastră și se hrănesc cu secrețiile uleioase ale glandelor sudoripare și sebacee de la baza foliculilor de păr”, a continuat Hamblin, explicând în continuare că dușul șterge aceste ecosisteme. Atunci când acestea sunt dezechilibrate, avem tendința de a produce tipurile de microbi care miros urât.

„Dar, după un timp… ecosistemul tău ajunge la o stare de echilibru și nu mai miroși urât”, a scris el. „Adică, nu miroși a apă de trandafiri sau a Axe Body Spray, dar nici nu miroși a B.O.. Pur și simplu miroși ca o persoană”.

Mai importantă este chestiunea igienei, pe care Hamblin a subliniat că este separată de ceea ce el a numit „ritualuri de curățare”.

„Igiena este un termen mai științific sau de sănătate publică, în care este vorba de comportamente de evitare a bolilor sau de prevenire a bolilor”, a declarat el pentru NPR. „Îndepărtarea mucusului, a vomei, a sângelui, a fecalelor… orice comportament care semnalează oamenilor ‘Sunt atent să nu vă transmit boli și sunt o persoană sigură în preajma mea’. Asta ar include spălatul pe mâini, spălatul pe dinți, curățarea rănilor deschise, chiar și purtarea măștii. Nu cred că niciunul dintre aceste lucruri nu trebuie să fie pus sub semnul întrebării.”

Obiceiurile de duș variază în întreaga lume

Aproximativ două treimi dintre oamenii din SUA fac duș în fiecare zi, potrivit Harvard Health. Cu toate acestea, ei raportează că peste 80% dintre australieni fac duș zilnic – și că în China, aproximativ 50% dintre locuitori spun că fac baie doar de două ori pe săptămână.

„Multe dintre lucrurile pe care le facem sunt indicatori de clasă și de bogăție – cum ar fi să te piepteni, să-ți albești dinții sau să porți deodorant – care, de fapt, nu au nimic de-a face cu evitarea sau transmiterea bolilor. Acestea sunt într-adevăr mult mai mult o preferință personală sau culturală”, a declarat Hamblin pentru NPR. El a spus că aceste obiceiuri merită să fie reconsiderate, nu doar de dragul sănătății noastre colective, ci și pentru că sunt costisitoare, consumă mult timp și au un impact negativ asupra mediului înconjurător.

„Cheltuim o mulțime de bani… pe produse și practici din această industrie enormă – complexul de autoîngrijire, de îngrijire a pielii, de igienă și de produse cosmetice – ce este abia reglementată, reprezintă o parte imensă și importantă din viața de zi cu zi a oamenilor, care îi îngrijorează foarte mult, îi bucură foarte mult, îi leagă, îi judecă și care are un impact foarte mare asupra mediului în ceea ce privește apa și plasticul”, a spus el.

Totuși, dacă vă place să faceți duș, se pare că Hamblin nu vrea să vă strice obiceiul. Când a fost întrebat ce părere are despre problema controversată a spălării sau nu a picioarelor la duș, el a declarat pentru NPR că, deși nu este necesar din punct de vedere igienic, „dacă îți aduce valoare, atunci merită neapărat să o faci”.