• O nouă cercetare a identificat o legătură între complexitatea vasculară din retina ochiului și riscul de a suferi un infarct miocardic.
  • Cercetătorii speră că în viitor, o simplă examinare a retinei poate oferi informațiile neceare pentru a identifica persoanele expuse.
  • Proiectul a folosit date din UK Biobank.

O nouă cercetare a identificat o legătură între complexitatea vasculară din retina ochiului și riscul de a suferi un infarct miocardic sau, cu alte cuvinte, un atac de cord, menționează Pakobserver.

Combinarea informațiilor obținute despre dispunerea vaselor de sânge din retină cu factorii clinici tradiționali le-a permis cercetătorilor să identifice mai bine riscul de a face atac de cord.

„Timp de decenii, am ținut mereu discursuri conform cărora ochiul nu este doar fereastra către suflet, ci și fereastra către creier și fereastra către corp”, a declarat oftalmologul Dr. Howard R. Krauss, vorbind pentru Medical News Today despre noile cercetări.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ana Villaplana-Velasco, doctorand la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să identifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de infarct miocardic comparativ cu modele clasice care se referă doar la aspectele demografice. Modelul a fost îmbunătățit prin faptul că s-au adăugat și detalii privind tendința genetică de a face atac de cord”.

Cercetătorii speră că în viitor, o simplă examinare a retinei cu ajutorul unui examen oftalmologic poate oferi informațiile neceare pentru a identifica persoanele expuse riscului unui atac de cord.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul a folosit date din UK Biobank, care conțin detalii demografice, epidemiologice, clinice și de genotipare, precum și imagini ale retinei, pentru a mai mult de 500.000 de persoane. La capitolul date demografice, datele au inclus vârsta, sexul, obiceiurile de fumat, tensiunea arterială sistolică și indicele de masă corporală (IMC) ale indivizilor.