• Cercetătorii au dezvoltat un test pentru detectarea unui nou marker al bolii Alzheimer.
  • Oamenii de știință speră că monitorizarea nivelurilor de BD-tau din sânge ar putea îmbunătăți proiectarea studiilor clinice și ar facilita depistarea și înscrierea pacienților din populații.
  • În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer necesită neuroimagistică”, a declarat autorul principal Thomas Karikari, de la Universitatea din Pittsburgh.

Cercetătorii au dezvoltat un test pentru a detecta un nou marker al neurodegenerării bolii Alzheimer într-o probă de sânge. Un grup de cercetători în neuroștiințe, condus de Universitatea din Pittsburgh, SUA, a identificat biomarkerul, numit brain-derived tau” sau BD-tau, care depășește testele actuale de diagnosticare a sângelui utilizate pentru a detecta clinic neurodegenerarea legată de Alzheimer. Acesta este specific bolii Alzheimer și se corelează bine cu biomarkerii de neurodegenerare a bolii Alzheimer din lichidul cefalorahidian (LCR), se arată în studiu.

Un studiu privind rezultatele lor a fost publicat în revista Brain. În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer necesită neuroimagistică”, a declarat autorul principal Thomas Karikari, de la Universitatea din Pittsburgh.

Aceste teste sunt costisitoare și durează mult timp pentru a fi programate, iar o mulțime de pacienți, chiar și în SUA, nu au acces la scanere RMN și PET. Accesibilitatea este o problemă majoră”, a spus Karikari. În prezent, pentru a diagnostica boala Alzheimer, medicii folosesc liniile directoare stabilite în 2011 de către Institutul Național pentru Îmbătrânire și Asociația Alzheimer, SUA.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Orientările, denumite AT(N) Framework, necesită detectarea a trei componente distincte ale patologiei Alzheimer – prezența plăcilor amiloide, a încurcăturilor tau și a neurodegenerării în creier – fie prin imagistică, fie prin analiza probelor de LCR.

Ambele abordări suferă de limitări economice și practice, ceea ce dictează necesitatea dezvoltării unor biomarkeri AT(N) convenabili și de încredere în probele de sânge, a căror colectare este minim invazivă și necesită mai puține resurse”, a declarat Karikari.

Dezvoltarea unor instrumente simple care să detecteze semnele bolii Alzheimer în sânge fără a compromite calitatea este un pas important către o mai bună accesibilitate”, a mai spus Karikari.

Cea mai importantă utilitate a biomarkerilor din sânge este de a face viața oamenilor mai bună și de a îmbunătăți încrederea clinică și predicția riscului în diagnosticarea bolii Alzheimer”, a mai spus Karikari.

Metodele actuale de diagnosticare a sângelui pot detecta cu exactitate anomalii în plasma amiloid beta și în forma fosforilată de tau, atingând două dintre cele trei semne de control necesare pentru a diagnostica cu încredere boala Alzheimer. Cu toate acestea, cel mai mare obstacol în aplicarea cadrului AT(N) la probele de sânge constă în dificultatea de a detecta markerii de neurodegenerare care sunt specifici creierului și care nu sunt influențați de contaminanți potențial înșelători produși în alte părți ale corpului, potrivit studiului.

De exemplu, nivelurile sanguine ale neurofilamentului ușor, un marker proteic al deteriorării celulelor nervoase, devin ridicate în boala Alzheimer, Parkinson și alte demențe, ceea ce îl face mai puțin util atunci când se încearcă diferențierea bolii Alzheimer de alte afecțiuni neurodegenerative. Pe de altă parte, detectarea tau totală în sânge s-a dovedit a fi mai puțin informativă decât monitorizarea nivelurilor sale în LCR.

Prin aplicarea cunoștințelor lor de biologie moleculară și biochimie a proteinelor tau în diferite țesuturi, cum ar fi creierul, Karikari și echipa sa, inclusiv oameni de știință de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au dezvoltat o tehnică pentru a detecta selectiv BD-tau, evitând în același timp proteinele big tau” care plutesc liber, produse de celule din afara creierului, se arată în studiu.

Pentru a face acest lucru, ei au conceput un anticorp special care se leagă selectiv de BD-tau, făcându-l ușor de detectat în sânge. Ei și-au validat testul pe peste 600 de probe de pacienți din cinci cohorte independente, inclusiv pe cele de la pacienți al căror diagnostic de boală Alzheimer a fost confirmat după decesul lor, precum și pe cele de la pacienți cu deficiențe de memorie care indicau un Alzheimer în stadiu incipient, se arată în studiu.

Testele au arătat că nivelurile de BD-tau detectate în eșantioanele de sânge ale pacienților cu boala Alzheimer cu ajutorul noului test se potrivesc cu nivelurile de tau din LCR și disting în mod fiabil boala Alzheimer de alte boli neurodegenerative, a precizat studiul. Nivelurile de BD-tau s-au corelat, de asemenea, cu severitatea plăcilor amiloide și a încurcăturilor tau din țesutul cerebral, confirmată prin analize de autopsie a creierului, a precizat studiul.

Oamenii de știință speră că monitorizarea nivelurilor de BD-tau din sânge ar putea îmbunătăți proiectarea studiilor clinice și ar facilita depistarea și înscrierea pacienților din populații care, în mod istoric, nu au fost incluse în cohortele de cercetare.