- Cercetătorii au analizat 34 de grupe diferite de alimente.
- Grâul a apărut, de asemenea, în urma studiului ca factor de risc pentru forma autoimună de diabet.
- Legume precum broccoli, conopida și varza au un efect protector.
Copiii care sunt predispuși la diabet de tip 1 și mănâncă banane, ovăz și iaurt sunt mai predispuși să contracteze boala, în timp ce consumul de căpșuni și afine scade riscul, a constatat cercetarea, scrie The Guardian.
Grâul a apărut, de asemenea, în urma studiului ca factor de risc pentru forma autoimună de diabet, în timp ce legume precum broccoli, conopida și varza au un efect protector.
Profesorul care a elaborat concluziile a declarat că faptul că unele fructe conțin urme de pesticide poate explica de ce unele dintre ele cresc riscul de diabet de tip 1, în timp ce altele îl reduc.
Suvi Virtanen și colegii săi de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare au analizat dieta a 5 674 de copii finlandezi susceptibili genetic la această boală, urmărindu-i de la naștere până la vârsta de șase ani. Nouăzeci și patru dintre copii dezvoltaseră diabet de tip 1 până la această vârstă, iar alți 206 dezvoltaseră autoimunitate la nivelul insulelor, ceea ce însemna că aveau un risc mult mai mare de a dezvolta boala.
Cercetătorii au analizat 34 de grupe diferite de alimente și au constatat că, cu cât copiii consumau mai multe fructe, cum ar fi banane, ovăz sau secară, cu atât mai mare era riscul lor de a dezvolta boala.
Această constatare poate lăsa părinții perplecși deoarece, a adăugat Virtanen, „multe dintre alimentele pe care le-am găsit asociate cu un risc crescut de diabet de tip 1 și cu procesul bolii sunt considerate parte a unei diete sănătoase”.
Cu toate acestea, în schimb, consumul de căpșuni, afine, zmeură, coacăze negre și alte fructe de pădure pare să-i protejeze pe copii de această afecțiune. Cu cât mâncau mai multe, cu atât riscul lor era mai scăzut.
„Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în polifenoli, compuși vegetali care pot atenua inflamația care este asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1. Pe de altă parte, fructele pot conține substanțe dăunătoare care nu apar în fructe de pădure. De exemplu, fructele de pădure pot fi lipsite de pesticide care se găsesc pe alte fructe”, a declarat Virtanen. Ea își prezintă concluziile la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Madrid.
Ea a adăugat: „Este important să aflăm ce factori din aceste alimente sunt responsabili pentru aceste asocieri. Dacă se constată că fructele de pădure conțin un anumit factor de protecție, de exemplu, fie substanța respectivă, fie fructele de pădure în sine ar putea fi utilizate pentru a preveni T1D.”