• Bert Janssen a primit o inimă de la un donator la Spitalul Harefield din Londra.
  • El trăiește de 39 de ani cu inima donatorului.
  • Guinness World Records recunoaște acum această realizare.

Un olandez în vârstă de 57 de ani a doborât recordul mondial pentru cel mai longeviv pacient care a supraviețuit cel mai mult timp unui transplant de inimă. Bert Janssen trăiește de 39 de ani cu inima donată, pe care a primit-o la Spitalul Harefield din nord-vestul Londrei în 1984. Realizarea a fost recunoscută acum de Guinness World Records, scrie Sky News.

Dl Janssen a prezentat simptome asemănătoare gripei și a fost diagnosticat la vârsta de 17 ani cu cardiomiopatie, o afecțiune care afectează capacitatea inimii de a pompa sânge în tot corpul.

Un transplant de inimă nu fusese niciodată efectuat în Țările de Jos, dar cardiologul domnului Janssen avea legături cu Harefield și cu pionierul în materie de transplanturi, profesorul Sir Magdi Yacoub, care în cele din urmă a efectuat operația când domnul Janssen avea 18 ani.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
„SATUL SATELOR” DIN ITALIA: PECCIOLI
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI

Transplantul său a fost cel de-al 107-lea transplant efectuat la Harefield. Sir Magdi a realizat primul în 1980, iar de atunci spitalul a realizat mii de operații.

Dl Janssen a declarat că noua inimă i-a permis să „revină rapid la o calitate bună a vieții”, jucând tenis și volei și găsindu-și un loc de muncă cu normă întreagă.

Donatorii de organe, din ce în ce mai puțini

Dr. Fernando Riesgo Gil, cardiolog consultant și șef al serviciului de transplant de inimă de la Spitalul Harefield, a declarat: „Am fost foarte încântat de această ocazie. Este o veste fantastică să auzim că unul dintre primii noștri pacienți transplantați de la Harefield continuă să trăiască o viață atât de plină și fericită la atât de mult timp după transplant.”

Potrivit datelor NHS, la data de 2 februarie, pe lista de așteptare activă pentru transplanturi din Marea Britanie se aflau 7.314 adulți, alături de 248 de pacienți cu vârsta sub 18 ani. Un număr de 334 așteaptă o inimă.

„Din nefericire, mulți dintre acești oameni vor muri pe lista de așteptare, deoarece avem un deficit de donatori de organe în această țară”, a avertizat Dr. Gil. „Sper ca povestea lui Bert să servească drept încurajare pentru ca publicul să ia în considerare posibilitatea de a se înregistra ca donatori de organe, pentru a oferi darul vieții.”

Domnul Janssen a declarat „Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că voi ajunge atât de departe, dar cu toate acestea i-am admirat întotdeauna pe ceilalți care au avut inima donatorului mai mult timp decât mine”, a spus el.

Citește și