Un parazit înfricoșător se răspândește de la câini la oameni. Boala parazitară asemănătoare cancerului

zgarda-caine

zgarda-caine

Un parazit care se poate transimte de la câini la oameni s-a răspândit deja în Canada, avertizează experții. Potrivit unor cercetări recente, o boală parazitară asemănătoare cancerului, cauzată de tenie, a fost identificată la pacienții din provincia canadiană Alberta, relatează Gizmodo, citat de futurism.com.

Cercetătorii cred că parazitul a fost adus de câini, din Europa, și că acum își face simțită prezența în America de Nord. „Alberta este în mod clar punctul fierbinte. Ar putea exista o serie de persoane din comunitate care incubează boala și pe care nu le-am găsit încă, dar timpul ne va spune”, a transmis Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta și autorul principal al unui articol despre epidemie publicat în martie în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Oamenii pot dezvolta simptome asemănătoare cancerului de ficat

„COVID ne-a reamintit că bolile care provin de la animale sunt potențial foarte importante și că ar trebui să fim atenți. Sunt foarte îngrijorat de faptul că am putea asista la o nouă creștere a valului”, a adăugat Houston.

Prin ingerarea ouălor microscopice ale teniei Echinococcus multilocularis prin intermediul alimentelor contaminate, oamenii pot dezvolta simptome asemănătoare cancerului de ficat, un proces care poate dura ani de zile. Alte simptome includ slăbiciune, dureri abdominale și pierdere în greutate.

Boala, numită echinococoză alveolară (AE), poate fi fatală în lipsa unui tratament, care implică, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a excrescențelor parazitare.

Faptul că poate dura între cinci și 15 ani până la apariția simptomelor înseamnă că boala poate trece adesea neobservată.

Cum se poate evita infectarea cu acest parazit

Potrivit noului articol, o nouă tulpină a parazitului, care este mai capabilă să se răspândească și să îmbolnăvească oamenii, a fost depistată în Canada.

„17 cazuri de AE uman, cu vârste cuprinse între 19 și 78 de ani, nouă femei, au fost diagnosticate între 2013 și 2020: toate cu siguranță sau probabil dobândite în Alberta”, au scris Houston și colegii săi în lucrare.

„Este, fără echivoc, o boală nouă umană în emisfera vestică”, a declarat Houston pentru Gizmodo, într-un e-mail. „Explicația pare foarte clar să fie introducerea tulpinii europene mai virulente a parazitului în ecologia noastră sălbatică”, a adăugat expertul.

Din fericire, AE umană este extrem de rară. Dar abia recent a devenit endemică în America de Nord, după cum subliniază Gizmodo. Majoritatea celor aproximativ 18.000 de cazuri pe an la nivel global au avut loc în China, potrivit unui studiu din 2019.

Mai mult, experții spun că există modalități simple ca oamenii să nu se infecteze cu acest parazit. O bună igienă, inclusiv spălarea mâinilor după contactul cu câinii, în special cei din zonele rurale, poate reduce riscul de infectare.

Exit mobile version