• Animalele de companie, precum câinii și pisicile, pot fi purtătoare de bacterii și paraziți care afectează sănătatea oamenilor.
  • Specialiștii spun că nu există riscuri de îmbolnăvire dacă animalele în cauză sunt la zi cu tratamentele specifice lor.
  • Conform sondajelor și studiilor derulate de-a lungul timpului, oamenii afirmă în număr mare că animalele de companie sunt benefice în calmarea stării de anxietate.

Câinii por fi purtători de bacterii și paraziți, în timp ce pisicile obișnuiesc să le aducă oamenilor drept cadou vietăți pe care le-au prădat. Oamenii de știință se întreabă dacă nu cumva prezența câinilor și a pisicilor în dormitor afectează sănătatea oamenilor.

Posesorii de animale se relaxează citind o carte la final de zi, în pat, în timp ce pisica sau câinele se cuibăresc la picioarele lor. Uneori chiar și lângă ei.

Dar ce înseamnă prezența animalelor în pat, acolo unde dormim?

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Dezavantajele prezenței animalelor de companie în dormitor

Și câinii și pisicile au perioade de năpârlire și, chiar dacă nu se află în aceste perioade ale anului, pur și simplu pierd păr, precum oamenii.

Când stau în pat, pe așternurile noastre, animalele își fac siesta uitându-se galeș către noi: își aranjează blana, se scarpină, apoi vin mai aproape pentru o mângâiere sau un pupic felin sau canin.

Nu cumva acest lucru ne afectează sănătatea?

Povestea începe încă din secolul al XVIII-lea, când era o modă ca femeile să aibă un câine, iar, cel mai adesea, acesta era cu ele peste tot. Textele satirice din vremea respectivă afirmau că bărbatul se simțea gelos atunci când câinele stătea în pat, lângă femeie. Astfel, se spunea că actul sexual al secolului XVIII ar fi fost alterat chiar de această gelozie.

Mergând mai departe, în timp, traversând anii și ajungând în zilele noastre, cercetătorii se concentrează pe câteva probleme mai serioase pe care le ridică prezența animalelor de companie în dormitor.

Specialiștii spun că ar fi de evitat să dormi cu câinele în pat pentru că există riscul de a capta boli precum tulpinile de stafilococi, infecții parazitare cu acarieni sau căpușe și chiar cu viermi intestinali.

„Nu mai este niciun dubiu că animalele de companie, precum câinii, pot fi purtători de bacterii și paraziți care ne-ar putea face rău. Însă, în general, riscul este destul de scăzut”, spune pentru The Guardian profesorul James Logan, șef al departamentului de Diagnosticare Boli din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine.

James Logan mai spune că „Există și studii care spun că expunerea la unele dintre aceste organisme ar putea fi, de fapt, benefică pentru om. Cu condiția ca animalul în cauză să fie la zi cu toate tratamentele pentru viermi și purici”.

Studiile arată că există și avantaje

Numeroase studii și sondaje arată că prezența animalelor de companie în dormitor ajută la calmarea anxietății și fricii de întuneric sau de zgomote.

Numeroși posesori de animale de companie au afirmat că se simt mult mai în siguranță atunci când pisica sau câinele se află în dormitor, lângă ei.

Oamenii au mai spus că, deși animalele pot fi deranjante uneori în timpul nopții, pot trece peste dezavantaje și se pot concentra pe beneficii.