• În New York a fost transplantat cu succes un rinichi de porc unui bărbat în moarte cerebrală. Rinichiul de porc a funcționat normal timp de peste o lună.
  • Universitatea din Alabama a transplantat o pereche de rinichi de porc unui decedat. Perechea de rinichi de porc a funcționat corect timp de 7 zile.
  • În 2022, David Bennet a murit la două luni după ce a primit o inimă de porc.

Chirurgii unui spital din New York au efectuat cu succes un transplant de rinichi de porc către un bărbat aflat în stare de moarte cerebrală. Urmărind evoluția, au observat că rinichiul de porc a continuat să funcționeze normal timp de peste o lună, scrie AP.

„Am făcut, știți, patru transplanturi. Doi rinichi de porc, două inimi de porc la persoane care sunt donatori de corp întreg, care sunt în moarte cerebrală. Dar acestea au fost pentru perioade foarte scurte de timp, două sau trei zile. Am învățat multe din asta. Dar am știut că, pentru a avea un impact semnificativ și pentru ca xenotransplantul să devină o realitate clinică, aveam nevoie de o perioadă mult mai lungă de observație”, spune Dr. Robert Montgomery de la NYU Langone Health.

Și Universitatea Alabama din Birmingham a raportat un succes important: o pereche de rinichi de porc a funcționat normal în interiorul unui corp uman donat, timp de șapte zile.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

„Astfel, rinichii nativi au fost îndepărtați, iar apoi am transplantat rinichii de porc editați genetic la decedatul uman. Și am reușit să demonstrăm ceea ce am putea numi funcția renală de menținere a vieții, ceea ce înseamnă că rinichii nu numai că produc urină, dar sunt capabili să elimine creatinina. De asemenea, au fost capabili să mențină hemodinamica și nu a existat nicio dovadă de respingere timpurie, iar acest lucru a durat șapte zile”, povestește Dr. Jayme Locke, de la Universitatea din Alabama.

David Bennet – prima persoană care a primit o inimă de porc

Anul trecut, David Bennett, prima persoană din lume care a primit o inimă de la un porc modificat genetic, a murit la numai două luni după operație.

Citește și: