• Compania americană Novavax a efectuat teste iniţiale pe animale cu un singur vaccin.
  • Vaccinul este un rezultat al combinării serului împotriva gripei cu unul anti-Covid.
  • Rezultatele inițiale au fost pozitive.

Compania americană Novavax a efectuat teste iniţiale pe animale cu un singur vaccin, rezultat din combinarea serului împotriva gripei cu unul anti-Covid, cu rezultate iniţiale pozitive, a anunţat luni producătorul, informează Le Figaro.

Vaccinul antigripal Novavax (numit NanoFlu), precum şi cel pentru Covid-19 (NVX-CoV2373) nu sunt încă autorizate la nivel global, dar ambele au fost studiate separat în studiile clinice de fază 3, adică pe mii de oameni.

Compania a administrat un vaccin care conţine două produse dihorilor şi hamsterilor. Acest lucru „a provocat răspunsuri puternice împotriva gripei A şi B şi a protecţiei împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala Covid-19”, a anunțat Novavax într-un comunicat.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

La dihori, nivelurile de anticorpi împotriva celor două boli au fost comparabile cu cele provocate de vaccinurile administrate individual. Hamsterii care au fost expuşi în mod deliberat la virusul SARS-CoV-2 au păstrat aceeaşi greutate în comparaţie cu cei nevaccinaţi şi „o examinare a arătat puţină sau deloc încărcătură virală în căile respiratorii superioare şi inferioare, virusul fiind detectat la patru zile după infectare”.

Compania intenţionează să înceapă testarea pe oameni, iniţial în număr foarte mic, „până la sfârşitul anului”.

„Credem că acest nou vaccin candidat rezultat dintr-o combinaţie a două seruri ar putea fi un instrument important în luptele pe termen lung împotriva acestor doi viruşi respiratori”, a declarat Gregory Glenn, responsabil de cercetare şi dezvoltare la Novavax.

Compania a anunţat că doreşte să depună o cerere de autorizare de urgenţă pentru vaccinul Covid-19 în Regatul Unit „în al doilea trimestru al anului 2021” şi apoi în Statele Unite.

Acest remediu foloseşte o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanşează un răspuns imun, fără viruşi.

În martie, compania a declarat că vaccinul său a avut o eficienţă de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit studiilor clinice din Marea Britanie la peste 15.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.