• Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave.
  • Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave.
  • Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey. Participanții au fost urmăriți în medie timp de 4,3 ani, timp în care 8.681 au murit.

Dintre aceste decese, 2.610 (30%) au fost ca urmare a bolilor cardiovasculare, 2.052 (24%) au fost cauzate de cancer și 4.019 (46%) s-au datorat altor cauze. Studiul a constatat că cei care au avut toți cei cinci factori favorabili de somn au avut cu 30% mai puține șanse de a muri din orice motiv, în comparație cu cei care au avut de la zero la unul. De asemenea, cei cu acești factori favorabili ai somnului aveau cu 21% mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, cu 19% mai puține șanse de a muri din cauza cancerului și cu 40% mai puține șanse de a muri din alte cauze decât bolile de inimă sau cancerul.

Dr. Quian a subliniat că alte decese sunt probabil datorate accidentelor, infecțiilor sau bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența și boala Parkinson, dar sunt necesare mai multe cercetări. Cu toate acestea, în rândul bărbaților și femeilor care au declarat că au avut toți cei cinci factori de calitate a somnului, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, în comparație cu cei care nu au avut niciunul sau doar unul dintre acești factori.

Cercetătorii implicați în studiu au început să măsoare creșterea speranței de viață la vârsta de 30 de ani, dar au spus că modelul poate fi folosit pentru a prezice creșteri și la vârste mai mari. Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”