- CDC avertizează cu privire la o răspândire misterioasă și periculoasă de cazuri de hepatită cu leziuni hepatice la copii.
- Au fost diagnosticate cel puțin nouă cazuri – toate în Arkansas – dar alte cazuri asemănătoare au fost documentate în Marea Britanie și în Europa.
- Oamenii de știință cred că un adenovirus, care se răspândește de la o persoană la alta prin aer, ar putea fi vinovatul.
Joi, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis o alertă pentru furnizorii de servicii medicale, avertizând că un „grup” de cel puțin nouă cazuri neobișnuite de hepatită pediatrică, care afectează ficatul copiilor, a fost observat în Alabama în ultimele luni și că ar putea exista mai multe la nivel național.
Advertisment
CDC a declarat că aceste cazuri de inflamație a ficatului par să fi fost cauzate de un adenovirus, nu de COVID-19.
Primele cazuri din SUA au fost identificate în octombrie 2021 la un „mare spital pentru copii” din Alabama, a precizat CDC. Până în noiembrie, cinci dintre pacienții de acolo au suferit leziuni hepatice „semnificative”, iar trei dintre ei au avut insuficiență hepatică acută. Doi pacienți au avut nevoie de transplanturi de ficat, deși niciunul nu a murit.
Recomandări
Cazuri similare au fost raportate în Marea Britanie la începutul acestei luni, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută că au fost depistate altele care afectează ficatul în Spania și Irlanda. CDC a declarat săptămâna trecută pentru Stat că cazurile din SUA sunt la copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, iar departamentul de sănătate din Alabama a declarat într-un comunicat din 14 aprilie că toți copiii infectați aveau sub 10 ani.
Un adenovirus respirator la locul de muncă?
Vinovatul din spatele cazurilor de inflamație a ficatului pare a fi un agent patogen numit adenovirus 41, un virus care se răspândește (așa cum face COVID) prin contact apropiat și prin excreții respiratorii. Adenovirusurile se pot răspândi, de asemenea, prin fecale, ceea ce face ca spălatul pe mâini să fie important.
Copiii cu această hepatită au fost toți sănătoși anterior și nu au avut COVID-19, a precizat agenția de sănătate. Adenovirusul 41 infectează de obicei doar copiii imunocompromiși și „nu este cunoscut ca fiind o cauză a hepatitei la copiii sănătoși”, potrivit CDC. Nu există tratament pentru această boală.
Adenovirusul 41 cauzează adesea gastroenterită acută pediatrică, cu simptome care includ:
- diaree,
- vărsături,
- febră,
- simptome respiratorii.
Deocamdată, CDC recomandă furnizorilor de servicii medicale să testeze copiii cu cazuri neobișnuite și inexplicabile de hepatită pentru depistarea adenovirusului, folosind teste PCR.
Partenerii noștri