- UMF și 19 parteneri lansează cel mai mare proiect de dezvoltare a cercetării genomice.
- Proiectul de cercetare are un buget 85 de milioane de euro, în principal din FEDR.
- ROGER urmărește crearea reţelei naţionale de cercetare genomică în medicină.
Universitatea de Medicină va avea în sfâșit un rol fundamental. Se vor face cercetări pentru descoperirea unor tratamente personalizate în afecţiuni precum cancerul, bolile rare, bolile infecţioase, patologiile cardiovasculare şi cele neurologice. Cum se va face asta? Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” începe un proiect de dezvoltare genomică.
Advertisment
Ce urmărește proiectul?
În primul rând, se urmărește dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniu prin crearea unei rețele naționale de cercetare genomică în medicină, precum și prin dezvoltarea infrastructurii naționale de secvențiere. De asemenea, se va construi o rețea națională de biobănci pentru stocarea și procesarea securizată a volumelor mari de date genomice și fenotipice. Este un proiect pe care România nu l-a realizat până acum și va fi implementat prin tehnologii avansate, cu implicarea atât a cercetătorilor din mediul public, cât și a celor din mediul privat.
Un alt obiectiv este să se realizeze prevenție și detecție precoce prin studii de genomică funcțională, astfel încât să putem oferi un prognostic și un tratament personalizat pentru afecțiuni grave precum cancerul, bolile rare, bolile infecțioase, patologiile cardiovasculare și cele neurologice. În același timp, se propune transferul rezultatelor cercetării genomice în Sistemul Național de Sănătate. Ce înseamnă acest lucru? Va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale prin valorificarea rezultatelor acestor cercetări în tratarea bolilor extrem de grave.
Recomandări
Prin acest proiect, nu doar bolnavii vor beneficia, ci și populația generală, deoarece se vor găsi modalități de a dezvolta baza de date genomică națională, iar datele și informațiile rezultate vor fi stocate și utilizate în siguranță pentru a îmbunătăți prevenția și diagnosticul acestor boli grave, înainte ca ele să provoace daune semnificative organismului.
De unde are România aceste fonduri, 85 de milioane de euro?
Principalele surse de finanțare provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, care contribuie cu mai mult de jumătate din sumă. 49% din bani provin din bugetul de stat, iar mediul privat participă și el la acest proiect, prin contribuții de la IMM-uri, în proporție de 0,1%. Este un proiect amplu, care nu implică doar Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, ci și alți 19 parteneri, având o acoperire națională. Acesta este așteptat să obțină performanțe extraordinare în domeniul medicinei, în special în genomică, și, prin transferul de succes al rezultatelor obținute, să optimizeze sistemul de sănătate românesc.