• Există studii care arată că razele ultraviolete (UV) reduc durata în care virusul supraviețuiește pe suprafețe
  • Asta nu înseamnă neapărat că radiațiile UV cauzează reducerea transmiterii virusului, atrag atenția specialiștii
  • Viitoarele valuri ale pandemiei de COVID-19 vor fi determinate, în principal, de măsurile pe care guvernele le dictează, mai degrabă decât de vreme
  • În plus, se adaugă și eficacitatea vaccinurilor anti COVID-19

Vara este anotimpul în care petrecem mai mult timp în aer liber, unde riscul de infectare este mult mai mic și în care ducem o viață mai activă, ceea ce poate crește capacitatea organismului de a rezista la infecții, scrie The Conversation.

Există dovezi conform cărora razele ultraviolete (UV) reduc durata în care virusul supraviețuiește pe suprafețe. De altfel, este posibil ca umiditatea și temperatura să influențeze transmiterea unui virus. Dar ce se va întâmpla cu virusul SARS-Cov-2 pe măsură ce ne apropiem de lunile calde?

Epidemiologii folosesc ceea ce se cheamă numărul reproductiv sau R0, pentru a descrie creșterea unei epidemii. Cu cât numărul R0 este mai mare, cu atât răspândirea este mai rapidă. Cu alte cuvinte, se numește număr de reproducere, deoarece infecția este transmisă către persoane noi prin reproducerea virusului, mai ales dacă oamenii nu au fost vaccinați sau nu au trecut prin boală pentru a dezvolta imunitate.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Folosind date din focarele de COVID-19 din întreaga lume, noile cercetări au analizat R0 în 359 de orașe, cu peste 500.000 de locuitori, în 2020.

Astfel, oamenii de știință au constatat că o creștere a radiațiilor UV a corespuns cu o reducere a vitezei de răspândire a virusului. În medie, R0 a scăzut cu 0,05 pentru fiecare zece kilojoule pe metru pătrat (kJ / m²) creșterea radiației UV zilnice.

Ce se va întâmpla cu virusul SARS-CoV-2 pe timpul verii?

Deoarece nivelurile de radiații UV sunt mai mari vara, noile descoperiri sugerează că există într-adevăr un anumit efect sezonier asupra transmiterii virusului. Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că radiația UV este cauza reducerii transmiterii virusului, deoarece radiația UV se poate corela cu alți factori.

Cu alte cuvinte, efectele razelor ultraviolete au fost relativ mici comparativ cu alți factori: caracteristicile demografice ale orașelor, cantitatea de aer poluat, măsurile luate de autorități.

Intervențiile guvernamentale au reprezentat de aproximativ patru ori variația explicabilă a R₀ comparativ cu razele UV, ceea ce specialiștii consider că este în controlul nostrum.

În viitorul imediat, viitoarele valuri ale pandemiei de COVID-19 vor fi determinate în principal de măsurile pe care guvernele le dictează, mai degrabă decât de vreme. În plus, se adaugă și eficacitatea vaccinurilor anti COVID-19.

Rămân totuși întrebări dacă COVID-19 va deveni o boală sezonieră similară gripei.