- Expunerea prelungită la UV deteriorează ADN-ul din celule pielii noastre, cauzează inflamații.
- Incidențele de cancer de piele aproape că s-au triplat din anii 1990.
- Aproape nouă din zece cazuri de melanom sunt cauzate de excesul de soare.
Plecând de la visul oricui, acela de a lenevi pe plajele însorite cu nisip fin și alb, o astfel de escapadă ne poate face mai mult rău decât bine. Oamenii de știință au analizat pielea mai multor persoane care au călătorit în destinații calde, dar și a celor care au optat pentru zone răcoroase. Expunerea prelungită la UV deteriorează ADN-ul din celulele pielii noastre, cauzează inflamații și duce la îmbătrânirea prematură a pielii.
Incidențele de cancer de piele aproape că s-au triplat din anii 1990. Un raport din Marea Britanie arată că există 17.500 de cazuri de melanom de piele în fiecare an, iar acest număr ar urma să crească la 26.500 pe an până în 2040.
Medicii pun asta pe seama vacanțelor, expunerii prelungite la soare, pe dorința de a atinge „norma de frumusețe” de a avea un aspect bronzat, fără să ne gândim că pielea are de suferit. O singură arsură solară la fiecare doi ani poate tripla riscul de a dezvolta cancer de piele. Aproape nouă din zece cazuri de melanom sunt cauzate de excesul de soare. Totuși, în ultimii ani a crescut gradul de conștientizare a importanței cremei de protecție solară.
Citește și