- Florin Cîțu: „Nu văd niciun motiv să nu reușim până pe 1 iunie”.
- Florin Cîțu: „Suntem singurii din UE care vaccinează fără programare”.
- La Timișoara, Dorel Săndesc organizează un screening populațional gratuit pentru persoanele care vin în acest weekend la rapel.
Florin Cîțu insistă că vom avea 5 milioane de români vaccinați peste 3 săptămâni, dar nu și-ar pune funcția în joc. La Timișoara, persoanele care vin să-și facă rapelul anti-COVID primesc și un screening gratuit.
Advertisment
„De foarte multe ori când există un obiectiv ambițios, există multe voci care spun că nu se poate. De 30 de ani se spune că nu se poate. Am spus anul trecut că putem avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeana și avem. Suntem singura țară europeană unde oamenii se pot vaccina fără programare”, a spus Florin Cîțu.
Întrebat dacă se gândește la o demisie dacă nu se va atinge ținta de 5 milioane de vaccinați până după 1 iunie 2021, Florin Cîțu a spus că: „Nu văd niciun motiv ca această țintă să nu fie atinsă”.
Recomandări
Deputatul USR-PLUS, Emanuel Ungureanu, a cerut o implicare mai mare a Bisericii în campania de vaccinare. Ar vrea chiar transformarea Catedralei Neamului în centru de imunizare. Și, inclusiv, vaccinarea Patriarhului Daniel. I-a răspuns purtătorul al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
„Problema înființării unor centre de vaccinare în biserici nu a fost niciodată pusă de autorități. Catedrala Națională este un șantier și este un spațiu total impropriu amenajării unui spațiu de vaccinare.
Prea fericitul Părinte Patriarh daniel este favorabil actului de vaccinare. Nu a anunțat deocamdată când se va vaccina. Dacă o va face, vom anunța public actul respectiv, care, până la urmă, rămâne un act personal, voluntar”, a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.
Timișoara plusează. Cine se vaccinează află gratuit cât de bine stă cu sănătatea.
Dorel Săndesc: „Profităm de faptul că vor fi prezenți mulți oameni și vom face un screening populațional”
„Este continuarea primului maraton al vaccinării care s-a organizat în România, aici la Timișoara. Această idee a fost susținută de toată comunitatea medicală din Timișoara.
La rapelul care va avea loc în acest weekend venim cu această noutate: profităm de faptul că vor fi prezenți mulți oameni și vom face un screening populațional. Vom face un EKG smart, care nu necesită punerea de electrod clasic pe toracele pacientului, ci pacienții vor pune două degete pe un dispozitiv cât un card de mare, iar pe o aplicație într-o tabletă se va înregistra EKG-ul cu interpretarea sa.
Scopul este de a depista în special anumite tulburări de ritm, cum ar fi fibrilația atrială, care pot trece neobservate o lungă perioadă timp, și care devin evidente doar odată cu complicații severe, cum ar fi cele embolice.
Exemplu: un pacient vine cu un accident vascular cerebral și atunci se descoperă cauza, și anume, fibrilația atrială. Descoperirea acestei patologii prin screening va permite intervenția terapeutică, profilactică, în esență, un tratament anticoagulant, care va preveni complicațiile și va crește durata de viață și calitatea ei”, a explicat medicul Dorel Săndesc.
Partenerii noștri