• Oamenii de știință britanici au evaluat impactul activităților de vaccinare împotriva a 10 boli infecțioase din 112 țări.
  • Rujeola, hepatita B, infecția cu viirusul HPV, rubeola, rotavirusul sau encefalita japoneză sunt câteva dintre bolile studiate.
  • Speciliștii spun că dacă statele revin la campaniile de vaccinare pentru bolile infecțioase, până în 2030, numărul de decese prevenite ar putea crește până la 97 de milioane.

Ai tot auzit în ultimul an care sunt beneficiile vaccinării împotriva COVID-19. Vaccinurile administrate în ultimii 20 de ani ar putea preveni 50 de milioane de decese din cauza bolilor infecțioase. Specialiștii spun că aceste cifre pot crește în continuare dacă statele își mențin strategiile de vaccinare.

Oamenii de știință de la Imperial College London au evaluat impactul activităților de vaccinare împotriva a 10 boli infecțioase din 112 țări. Printre bolile studiate s-au aflat rujeola, hepatita B, infecția cu viirusul HPV, rubeola, rotavirusul sau encefalita japoneză.

Chiar dacă în pandemie campaniile vaccinare s-au concentrat pe virusul SARS-CoV-2, speciliștii spun că dacă statele revin la campaniile de vaccinare pentru celelalte boli infecțioase, până în 2030, numărul de decese prevenite ar putea crește până la 97 de milioane.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Dintre acestea, 52 de milioane de decese ar fi evitate doar în cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani. Echipa mai estimează că tot până în 2030, 47 de milioane de decese din rujeolă, 29 de hepatita B și 6,6 milione de decese din cazua HPV ar putea fi evitate.

Chiar dacă am fost în pandemie, în 2020 a reînceput și la noi campania de vaccinare anti-HPV care pare să facă progrese, dar pentru care Ministerul Sănătății nu are încă cifre exacte.

În ceea ce privește rujeola, România se află sub ținta recomandată de 75% pentru vârstnici. Medicul Gindrovel Dumitra spunea că la noi există de mai mulți ani o mișcare de rezistență în ceea ce privește vaccinare și că este un handicap pe care îl vom recupera în timp