Vaccinul anti-Covid ar putea ajunge în Europa luna viitoare. Anunțul fondatorului BioNTech

Un vaccin coronavirus ar putea fi distribuit în Uniunea Europeană înainte de sfârșitul anului, relatează EuroNews.

Asta spune directorul BioNTech, laboratorul german care a lucrat cu gigantul farmaceutic american Pfizer pentru a dezvolta un vaccin. Ugur Sahin a declarat că este posibil ca vaccinul să poată obține autorizație și să fie distribuit în SUA și UE înainte de 2021.

Ugur Sahin, CEO BioNTech: „Există șansa ca în acest an să putem obține autorizație în Statele Unite sau în Europa sau în ambele regiuni”.

El a mai adăugat că o cerere de autorizare va fi depusă vineri la Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA).

„Este posibil să putem livra vaccinuri în decembrie. Aceasta este o protecție extraordinar de puternică, a mai adăugat Ugur Sahin.

Pfizer a declarat miercuri că noile rezultate ale testelor arată că vaccinul său împotriva coronavirusului este eficient în proporție de 95%. Este sigur, cel puțin asta susțin specialiștii, și protejează și persoanele în vârstă, cu cel mai mare risc de moarte.

Anunțul de la Pfizer și BioNTech vine la doar o săptămână după ce au dezvăluit primele rezultate preliminare promițătoare. Companiile au început să ceară aprobarea vaccinului de la autoritățile de reglementare din Europa, Marea Britanie și Canada.

Pfizer și BioNTech au estimat inițial că vaccinul a fost peste 90% eficient după numărarea unui grup. Odată cu noul anunț, au efectuat mai multe teste, 170. Doar 8 dintre cei care au primit vaccinul s-au mai infectat. Doar unul dintre cei opt voluntari a dezvoltat o formă severă a bolii.,au spus companiile.

Pfizer-BioNTech și firma americană Moderna au preluat conducerea în goana globală pentru un vaccin. Moderna a anunțat la începutul acestei săptămâni că vaccinul său pare să fie 94,5% eficient, iar Uniunea Europeană a fost de acord să comande 160 de milioane de doze preliminare în cadrul discuțiilor.

Ugur Sahin a mai spus că peste 30 de țări se află în diferite etape ale negocierilor pentru a asigura vaccinul BioNTech / Pfizer. BioNTech vorbea cu organizații precum Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Bill și Melinda Gates despre distribuirea vaccinului „la nivel mondial” și despre găsirea de modalități de reducere a costurilor acestuia.

Aceste discuții vin pe fondul temerilor că națiunile sărace ar putea fi lăsate în urmă. UE și multe țări din întreaga lume au susținut mecanismul COVAX – o inițiativă promovată în comun de OMS care lucrează pentru un acces global și echitabil la vaccinurile împotriva coronavirusului.

Exit mobile version