Studiu: Vaccinul AstraZeneca nu oferă protecție împotriva formelor ușoare și moderate cauzate de tulpina africană

  • Un studiu arată că AstraZeneca are rezultate modeste pentru tulpina africană
  • Vaccinul administrat la 2000 de pacienți nu arată protecție împotriva tulpinii 501Y.V2
  • Vaccinurile Johnson&Johnson și Novavax sunt și ele puțin eficiente pentru tulpina africană
  • Testele vaccinului Pfizer arată și ele rezulate mai puțin eficente pentru tulpina africană

Vacinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca arată rezultate foarte modeste împotriva tulpinii africane. Vestea ți-o dă Financial Times, care a avut acces la un nou studiu ce urmează a fi publicat săptămâna viitoare.

Cercetarea a fost făcută de Universitatea Witwatersrand, din Africa de Sud, şi Universitatea Oxford, pe un eșantion de 2.026 de pacienți din Africa de Sud, acolo unde este răspândită masiv tulpina africană. Jumătate din grup a primit cel puţin o doză de placebo, cealaltă jumătate primind cel puţin o doză de vaccin.

Vaccinul AstraZeneca nu oferă protecție împotriva formelor ușoare și moderate cauzate de tulpina africană.

Vaccinarea cu două doze nu a oferit protecţie împotriva formelor ușoare și moderate de Covid-19, cauzate de tulpina sud-africană“, se arată în studiu. Din studiu mai afli că eficiența împotriva formelor severe de Covid-19, a spitalizărilor şi a deceselor nu a fost încă determinată.

Totuși, studiul arată că procesul de vaccinare s-ar putea complica odată cu apariția noilor tulpini COVID. AstraZeneca crede că în studiu nu a reușit să stabilească în mod corespunzător efectul în cazurile severe ale bolii, dat fiind că majoritatea participanților au fost adulți tineri și sănătoși. Tulpina sud-africană COVID a fost depistată în peste 30 de țări.