• Vaccinul împotriva COVID-19, care va fi produs la centrul de vaccinuri din Africa de Sud, ar putea fi gata abia în trei ani.
  • Liderii de piață ai vaccinului au refuzat să împărtășească OMS-ului tehnologia și expertiza vaccinurilor dezvoltate de ei.
  • În cazul în care companiile producătoare de vaccinuri își vor împărtăși tehnologia, vaccinul produs în Africa ar putea să fie aprobat în 12 până la 18 luni.

Vaccinul COVID-19 pe bază de ARNm, produs la centrul de vaccinuri din Africa de Sud și sprijinit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ar putea primi aprobare abia în trei ani, în cazul în care companiile nu își împărtășesc tehnologia și datele, a declarat vineri un oficial al OMS.

Centrul de transfer tehnologic din Africa de Sud, susținut de OMS, a fost înființat în iunie, așa încât să ofere națiunilor mai sărace fundamentul necesar pentru a produce vaccinuri COVID-19. Centrul din Africa de Sud a fost creat după ce liderii de piață ai vaccinului COVID cu ARNm – Pfizer, BioNTech și Moderna – au refuzat o solicitare a OMS de a-și împărtăși tehnologia și expertiza, informează Reuters

Coordonatorul inițiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede, a declarat că, în cazul în care companiile care dețin vaccinuri COVID aprobate sau date clinice în stadiu avansat își împărtășesc tehnologia și datele cu consorțiul, vaccinul produs în Africa de Sud ar putea fi aprobat în 12 până la 18 luni.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„[…]Ar putea dura 12 luni dacă ar exista un parteneriat cu o companie care are deja un vaccin aprobat. În caz contrar, este vorba mai degrabă de 24 până la 36 de luni, în funcție de care este procesul de aprobare.”, a explicat coordonatorul inițiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede.

Afrigen Biologics din Africa de Sud, care a făcut parte din consorțiul OMS, a declarat joi că a folosit secvența disponibilă publicului a vaccinului cu ARNm al Moderna, ca să realizeze propria versiune a vaccinului.

Martin Friede a declarat că vaccinul va intra în primele teste clinice în al patrulea trimestru al acestui an.

Potrivit ultimelor date OMS, Africa de Sud a înregistrat de la începutul pandemiei 3.612.809 de infectări și 98.400 de decese.