• Ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la această variantă.
  • Se poate spune cu o oarecare certitudine de pronostic că această variantă va deveni dominantă şi în ţara noastră”, a declarat epidemiologul Hajo Zeeb.
  • Varianta, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul SUA.

Varianta COVID care reprezintă acum aproape jumătate din totalul noilor infecţii din SUA va deveni dominantă în Europa în câteva săptămâni. Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, XBB.1.5 a reprezentat aproape jumătate din totalul noilor infecţii din SUA, relatează DPA.

Se poate spune cu o oarecare certitudine de pronostic că această variantă va deveni dominantă şi în ţara noastră”, a declarat epidemiologul Hajo Zeeb, de la Institutul Leibniz pentru cercetare în domeniul prevenirii şi epidemiologie din Bremen.

XBB.1.5 se loveşte de imunitatea în scădere la persoanele a căror vaccinare sau infectare a avut loc cu ceva timp în urmă”, a spus Zeeb: Mai întâi în SUA şi apoi, ulterior, aici, în Germania”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Varianta, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul SUA şi a dominat infecţiile COVID de la jumătatea lunii decembrie, a declarat Richard Neher, şeful grupului de cercetare Evolution of Viruses and Bacteria Research Group de la Universitatea din Basel.

În afara părţii de nord-est a SUA, varianta este mai puţin frecventă, dar devine tot mai răspândită, a spus el. Deocamdată există puţine informaţii despre gravitatea bolii provocate de variantă, a spus Neher, în condiţiile în care cazurile şi spitalizările au crescut în întreaga SUA, nu doar în regiunile în care XBB.1.5 era dominant.

Acest lucru poate semnala faptul că severitatea nu este semnificativ diferită de alte variante aflate în circulaţie. Ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la această variantă. Să sperăm că vom trece de iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici”, a scris Lauterbach pe Twitter.