Varianta de coronavirus care reduce eficacitatea vaccinurilor, depistată în România

Varianta de coronavirus care reduce eficacitatea vaccinurilor, depistată în România Mediafax Foto

Mutația E484K, denumită „Eek” de oamenii de ştiinţă, a fost identificată şi în România, potrivit unui comunicat de presă emis de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Potrivit comunicatului, proba recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a venit de la un pacient care nu a călătorit recent în Marea Britanie.

Mutaţia a fost descoperită la un spital din Tokyo în luna martie. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această mutaţie ar reduce eficienţa vaccinurilor.

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se arată în comunicatul USV.

În urma probelor analizate în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au mai fost identificate alte 88 de cazuri noi cu tulpina britanică B.1.1.7.