• Varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 a fost semnalată în cel puțin 17 țări, inclusiv în Europa
  • OMS a anunțat că varianta B.1.617 are o contagiozitate mai mare
  • OMS susține că printre cauzele care au dus la apariția acestei variante ar fi nerespectarea regulilor sanitare și adunările în masă

Varianta indiană a virusului SARS-CoV-2, care se crede că a determinat criza sanitară majoră din India, a fost detectată „în cel puțin 17 țări”, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Varianta B.1.617, cunoscută sub numele de varianta indiană, deoarece a fost descoperită pentru prima oară în India, a fost detectată în peste 1.200 de secvenţe de genom, în „cel puţin 17 ţări”, conform OMS. „Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID sunt din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, potrivit documentului emis de OMS săptămânal cu actualizarea situației pandemiei.

De asemenea, varianta virusului apărută în India a fost raportată și în țări europene precum Belgia, Elveţia, Grecia, Italia.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.

Organizația Mondială a Sănătății susține că printre cauzele care au dus la apariția acestei variante ar fi nerespectarea regulilor sanitare și adunările în masă. OMS a subliniat în continuare că alte variante aflate în circulaţie sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinaţia acestor doi factori „poate juca un rol în resurgenţa cazurilor” în India.

Situația din India rămâne critică. Țara a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de persoane infectate într-o singură zi. Șase țări din Uniunea Europeană, printe care și România, au răspuns cererii de ajutor venite din partea Indiei și au trimis medicamente și echipament sanitar.