• Variola maimuței este endemică în unele părți ale Africii, unde oamenii au fost infectați prin mușcături de rozătoare sau de animale mici.
  • Anul acesta au fost raportate peste 15.000 de cazuri în țări în care, în mod obișnuit, boala nu este prezentă.
  • În Statele Unite și în Europa, marea majoritate a infecțiilor au avut loc la bărbații care fac sex cu bărbați, deși oficialii din domeniul sănătății au subliniat că oricine poate contracta virusul.

Răspândirea variolei maimuței în SUA ar putea reprezenta începutul unei noi boli cu transmitere sexuală, deși unii oficiali din domeniul sănătății spun că virusul care provoacă umflături asemănătoare coșurilor ar putea fi încă stăpânit înainte de a se stabili cu fermitate.

Experții nu sunt de acord cu privire la calea probabilă a bolii, unii temându-se că aceasta se răspândește atât de mult încât este pe punctul de a deveni o boală cu transmitere sexuală înrădăcinată – precum gonoreea, herpesul și HIV. Dar nimeni nu este cu adevărat sigur, iar unii spun că testele și vaccinurile pot încă să oprească înrădăcinarea epidemiei.

Până în prezent, peste 2.400 de cazuri din SUA au fost raportate ca parte a unui focar internațional care a apărut în urmă cu două luni. Oficialii din domeniul sănătății nu sunt siguri cât de repede s-a răspândit virusul. Ei au doar informații limitate despre persoanele care au fost diagnosticate și nu știu câte persoane infectate ar putea să îl răspândească fără să știe.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

De asemenea, ei nu știu cât de bine funcționează vaccinurile și tratamentele. Un impediment: Oficialii federali din domeniul sănătății nu au autoritatea de a colecta și conecta datele privind persoanele infectate și cele vaccinate.

Cu astfel de semne de întrebare uriașe, predicțiile cu privire la cât de mare va deveni epidemia din SUA în această vară variază foarte mult, de la 13.000 la poate de peste 10 ori mai mult decât acest număr. Dr. Rochelle Walensky, director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat că răspunsul guvernului devine din ce în ce mai puternic pe zi ce trece, iar rezervele de vaccinuri vor crește în curând.