• Peste 200 de persoane din 27 de state americane sunt urmărite pentru posibile infecții rare cu variolă de maimuță, au anunțat autoritățile sanitare citate de BBC.
  • Recent, un medic veterinar din China a devenit prima persoană din această țară care a contractat boala și a murit din cauza virusului extrem de rar numit și „MonkeyPox”.

Autoritățile sanitare din SUA se tem că oamenii ar fi putut intra în contact cu un bărbat din Texas care a adus boala din Nigeria, la începutul acestei luni.

Bărbatul – despre care se crede că este primul caz de variolă maimuței din SUA din 2003 încoace – a fost transportat la spital și se află într-o stare stabilă.

Până în prezent, nu au fost descoperite cazuri noi.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Oficialii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) se tem că pasagerii care s-au aflat la bordul celor două zboruri pe care bărbatul le-a efectuat ar fi putut fi expuși la boală.

El a zburat în Atlanta, Georgia, din Lagos, Nigeria, pe 9 iulie, înainte de a lua un zbor spre Dallas, unde a fost spitalizat, a precizat CDC.

Autoritățile au precizat că lucrează cu companiile aeriene pentru a evalua „riscurile potențiale pentru cei care ar fi putut avea un contact apropiat cu călătorul”.

Însă, șansele ca boala să se răspândească în avion au fost reduse, deoarece pasagerii trebuiau să poarte măști pentru față, a adăugat CDC.

Un purtător de cuvânt al CDC a declarat pentru BBC că „lucrează cu departamentele de sănătate locale și de stat pentru a urmări persoanele care ar fi putut fi expuse la variola maimuței”.

„Riscul pentru publicul larg este considerat a fi scăzut”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că niciuna dintre cele 200 de persoane pe care le monitorizează nu este considerată a fi „cu risc ridicat”.

Ce este variola maimuței și ce simptome are boala

Variola maimuței este o boală virală rară din aceeași familie cu variola, dar este mult mai puțin gravă.

Ea apare mai ales în zonele îndepărtate din țările din Africa Centrală și de Vest, în apropierea pădurilor tropicale.

Simptomele includ:

  • Inițial febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri musculare și o stare generală de apatie.
  • Odată ce febra dispare, se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului, cel mai frecvent în palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
  • Erupția, care poate fi extrem de pruriginoasă, se modifică și trece prin diferite stadii înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care ulterior cade. Leziunile pot provoca cicatrici.

Cele mai multe cazuri de virus sunt ușoare, uneori asemănătoare cu varicela, și dispar de la sine în câteva săptămâni.

Ce mortalitate are variola maimuței

Cu toate acestea, varicela maimuței poate fi uneori mai severă, unul din 100 de cazuri fiind mortal, potrivit CDC.

Deși rară, boala a mai fost descoperită în SUA. Un focar din 2003 a provocat 47 de cazuri confirmate sau probabile și a fost legat de șobolanii aduși în țară cu avionul.

Luna trecută, trei cazuri au fost identificate în Marea Britanie.