• În România, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de COVID, în 24 ore
  • Peste o mie de persoane infectate cu SARS-COV2 sunt internate la ATI
  • 13 judeţe au o rată de infecţie de peste 3 cazuri la mia de locuitori

Un lockdown nu opreşte virusul, ci doar îl încetineşte, spune medicul Vasile Astărăstoae, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. În plus, pe lângă consecinţele economice, restricţiile ne pot transforma în nevrotici. Iar asta ne-ar afecta şi mai mult sănătatea, consideră profesorul Astărăstoae. Acesta dă exemplu Spania, Italia sau Franţa, ţări unde au fost luate măsuri dure, prin comparaţie cu state ca Elveţia, Japonia sau Belarus, unde populaţia nu a avut parte de carantină şi e mult mai relaxată.

Vasile Astărăstoae, profesor la UMF Iaşi: „Carantina nu rezolvă problema pentru că, după 14 zile sau 20 de zile de carantină, virusul va circula în continuare. Este încetinit în acel moment, dar, ca dovadă că nicio măsură de carantină, inclusiv măsura de a purta masca peste tot nu a oprit evoluţia acestei epidemii.Virusul circulă. Noi trebuie să ne luăm măsuri ca virusul să nu ajungă şi la persoanele care sunt vulnerabile”.

Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, susţine că problema este proasta gestionare a sistemului medical. El spune că ar trebui luate măsuri, în primul rând în spitale, unde ar trebui să nu existe focare.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Eleodor Cârstoiu: „Mi se pare că, după ce două luni de zile cetăţeanul obişnuit a fost acuzat că el este promotorul bolii, că el nu poartă mască, se încearcă ducerea vinovăţiei către corpul medical. Sistemul public de sănătate a fost pulverizat cu administratori de la nivel de oraş, municipiu, consiliu judeţean, minister, iar acum, să gândească ca un tot unitar este foarte greu.”