• În pandemie, activitatea de transplant a fost mult redusă
  • Ionuţ aşteaptă de mai bine de un an un transplant pulmonar care să-i salveze viaţa
  • Alţi 7 pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar
  • Speranţa pacienţilor este într-un acord pe care specialiştii de la noi îl semnează cu cei din Italia

Într-un sistem sufocat de Covid, mulţi oameni cu alte afecţiuni grave se zbat între viaţă şi moarte pentru că în ţară nu-şi pot găsi, deocamdată, vindecarea. Unul dintre ei este Ionuţ Anghel. Viaţa lui se stinge cu fiecare secundă care trece, la propriu. Are boală pulmonară obstructiv – cronică, o afecţiune foarte gravă care îi face inima să alerge fără încetare.

Ionuţ Anghel, pacient: „Astăzi, nu ştiu dacă se vede, eu am un puls regulat de 115 bătăi pe minut, eu am impresia că inima mea  aleargă permanent, nici seara nu pot să mă odihnesc din cauza acestui puls. Butelia din spate este pentru momentele de criză majoră, eu când am acele crize de tuse pur şi simplu tuşesc până  când rămân fără aer“.

Leacul pentru boala lui Ionuţ este doar un transplant pulmonar. El aşteaptă operaţia salvatoare de mai bine de un an, însă din cauza pandemiei, în multe centre pentru donare multi-organ au devenit imposibile operaţiile de transplant. În plus, secţia de ATI a spitalului Sfânta Maria din Capitală, unde există centru pentru un astfel de transplant, este închisă pentru că mai mulţi medici care au Covid.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Speranţa lui Ionuţ, dar şi a altor români care au nevoie de diferite tipuri de transplant vine acum din Italia, însă procedurile mai durează.

Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „În acest moment două centre de transplant pulmonar de adulţi au confirmat în scris sprijinul pentru pacienţii români care nu pot fi transplantaţi în ţară, şi un centru de transplant pulmonar pediatric a confirmat acelaşi lucru. Paşii până la realizarea demersului este realizarea unui acord între ministerele  Sănătăţii dintre cele două ţăr şi apoi un acord între agenţiile de transplant prin care se pun la punct detaliile tehnice şi logistice“.

În prezent, pe lista de aşteptare sunt 29 de oameni care au nevoie de un transplant de inimă, 402 unul de ficat şi peste 3000 unul de rinichi.