• Pacienții cu boli cronice suferă cel mai mult în pandemie
  • Nu există nicio statistică oficială cu numărul celor care sunt în stare gravă pentru că nu au avut acces la tratamente sau investigaţii
  • Nicoleta are spondilită anchilozantă, o afecţiune care îi dă dureri cumplite, dacă nu-şi ia medicamentele la timp

COVID-19 a creat panică printre noi toți. Dar cea mai mare suferință o duc pacienții cu boli cronice.

Nicoleta are spondilită anchilozantă, o afecţiune care îi dă dureri cumplite, dacă nu-şi ia medicamentele la timp. Ar fi trebuit să-şi ia reţeta de la medicul ei, de la Spitalul Judeţean Ilfov, încă din iulie, dar asta nu a fost posibil. Acolo sunt îngrijiţi doar pacienţii Covid-19.

Ca sa scape de dureri, a trebuit să ia alte medicamente.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nicoleta, pacienta cu spondilită anchilozantă: „Era logic ca durerile să revină. A trebuit să iau pastile împotriva durerilor care nu sunt tocmai indicate în concentraţie şi doză, doar că numai aşa mi-am putut continua activitatea de zi cu zi.“

Și ca Nicoleta sunt poate sute de pacienți. De 6 luni, oamenii cu boli cronice nu au acces sau sunt amânați de la diferite intervenţii.

Medicul neurochirurg Horaţiu Ioani, de la Spitalul Colentina, îţi spune că înainte de pandemie pe secţia de neurochirurgie se făceau 1000 de operaţii pe an, însă acum numărul este de 10 ori mai mic.

Dr. Horaţiu Ioani, neurochirurg la Spitalul Colentina din Capitală: „Secţia a început să funcţioneze acum două săptămâni, pentru cazuri minore, care nu necesită o anestezie generală, de exemplu infiltraţii, consultaţii pe foi de zi, şi, pentru cazuri mai complexe, sperăm că de săptămâna viitoare, avem semnale că vom putea să începem cazuri mai complexe care necesită anestezie generală, de exemplu operaţii pentru tumori cerebrale“.

Te mai anunţ şi că nu există nicio statistică oficială cu numărul celor care sunt în stare gravă pentru că nu au avut acces la tratamente sau investigaţii. Nici cu numărul celor care s-au stins din cauza asta.