• Institutul Australian pentru Cercetare și Prevenire a Sinuciderii au studiat efectele Youtube, care pot duce la depresie și anxietate.
  • Utilizatorii YouTube au mai multe șanse de a simți un nivel crescut de singurătate, anxietate și depresie, din cauza fluxului crescut de dopamină.
  • Peste 2 ore/zi de consum YouTube au fost clasificate ca utilizare de înaltă frecvență.

Un studiu realizat de Institutul Australian pentru Cercetare și Prevenire a Sinuciderii arată că utilizatorii YouTube au mai multe șanse de a experimenta un nivel crescut de singurătate, anxietate și depresie, scrie SciTechDaily. Cercetătorii au descoperit o legătură între utilizarea frecventă a YouTube și acest tip de tulburări, în special la utilizatorii sub 29 de ani care urmăresc conținut despre viețile altora.

Ei solicită limitarea timpului YouTube, încurajarea altor forme de interacțiune socială și îmbunătățirea sistemelor algoritmice, pentru a ghida utilizatorii către conținut verificat.

Radu Leca, psiholog: Dacă tu ai vedea o formă de educație în online, atunci vei fi în câștig

„Avem de a face cu o iluzie numită iluzia unei bunăstări emoționale” spune psihologul Radu Leca la Aleph News. Când aceasta apare în mintea noastră sub formă de iluzie, noi încercăm să-i oferim o veridicitate, respectiv să stăm cât mai mult timp în zona respectivă: ce văd, cum văd mă ajută pe mine din punct de vedere emoțional.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

„Realitatea este următoarea, pentru că nimic din ceea ce vezi în online în mod real nu te ajută, ajutorul pe care tu îl vezi este fals. Falsitatea are legătură cu momentul în care alegă să vezi, de aici și întrebarea – de ce anume fugi? – dar și ce vezi tu, respectiv calitatea programului care rulează” a adăugat Leca.

„Dacă tu ai vedea o formă de educație în online, atunci vei fi în câștig, dar tu vezi o formă de divertisment permanent. Din punct de vedere al dopaminei există fluxuri mari și foarte mari care te împing către anxietate și depresie. Ele sunt în formă de valuri, cu cât sunt mai mari, cu atât depresia și anxietatea se concentrează în noi sub formă de esență, nu sub formă de episod.” suține psihologul Leca.

„Tot ce înseamnă utilizator de GTA, YouTube sau orice tip de platformă, poate intra cu mai multă ușurință în depresie și anxietate în lipsa tipurilor diverse de stimulenți care ajută producerea dopaminei și serotoninei la nivel cerebral.” a spun Radu Leca.

Citește și