- Pe 11 februarie este Ziua Europeană a numărului de urgenţă 112.
- Oana Erdic, medic îţi spune că e obişnuită cu persoanele recalcitrante.
- Dar dacă vocea îi zâmbeşte, cel care cere ajutor uneori se linişteşte.
- Daniel Robu, angajat al ISU Iaşi nu va uita noaptea în care a ars un spital.
La prima vedere ai putea crede că eşti într-un birou al unei companii, până când te uiţi mai bine şi vezi că pe umărul unuia dintre cei care e în faţa unui monitor scrie SMURD sau ISU sau SAJ. Aici sunt cei care îţi răspund ţie la telefon când ai nevoie de ajutor.
Oana Erdic e de 10 ani medic de urgenţă. Încă din rezidenţiat a venit în dispecerat, iar primele solicitări nu le uită, mai ales pe cele în care copiii sunt cei care au nevoie de ajutor. Uneori, când e nevoie, după ce preia un apel pleacă şi în misiune. Nu toate însă au final fericit.
Oana Erdic, medic SMURD Iaşi: „Una dintre aceste solicitări au fost în comuna Leţcani. Un accident feroviar cu două victime copii, eu având doi băieţei acasă.. 3.42 Am plecat aşa, cu emoţii.”
Vocilor speriate le răspunde cu calm şi căldură. E un mic detaliu prin care, de la distanţă poate să îl liniştească pe cel care strigă după ajutor. Rareori aude un mulţumesc într-un apel.
Oana Erdic, medic SMURD Iaşi: „De cele mai multe ori tonul este foarte ridicat când o persoană sună la 112. Ei nu au răbdare să dea toate datele, toate informaţiile foarte necesare pentru noi. Însă în momentul în care primim un mulţumesc sau un buchet de flori, deja ceva nu prea este în regulă, nu prea suntem obişnuiţi. Noi suntem obişnuiţi cu persoanele recalcitrante, dar cărora în momentul în care le răspunzi cu un zâmbet pe buze sau cu un ton calm le inducem şi lor această stare.”
Echipaje de prim ajutor, maşinile de terapie intensivă mobilă, cele de descarcerare sau de stingere şi elicopterul sunt direcţionate de aici, din locul în care primii salvatori sunt cei care răspund la apelul tău la 112.
Diana Cimpoeșu, medic şef UPU SMURD Iaşi: „Este locul din care pornesc de multe ori indicaţii de resucitare şi în felul ăsta este un creier pentru o inimă care trebuie să pornească şi porneşte cu mânuţele unui salvator şi cu creierul medicului de aici, care dă instrucţiuni de resuscitare. Asta e misiunea cea mai înaltă.”
Când Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a fost cuprins de flăcări şi a venit apelul prin care se anunţa flacără deschisă într-un spital, Daniel Robu era în dispecerat Ce nu o să uite din noaptea de aprilie din 2018 îţi spune chiar el:
Daniel Robu, ISU Iaşi: „Imposibilitatea persoanelor de a se ajuta, adică mă raportez strict la persoanele care erau în imposibilitate de a se evacua şi modul în care ni s-a cerut ajutorul. A fost de o amploare destul de mare. Am intervenit cu un număr mare de echipaje, cu personal la fel.”
Şi tot de aici pornesc şi căutările pentru cei daţi dispăruţi.
Col. Ionuț Grădinaru, inspector şef al ISU Iaşi: „Acestea sunt situaţiile cele mai tensionate din dispecerat atunci când nu ştim nimic despre victimă, încercăm să o localizăm folosind aplicaţiile din acest dispecerat, să-I găsim telefonul, să-I găsim câteva coordonate care să ne ajute în găsirea persoanei dispărute.”