• Ziua mondială de luptă împotriva cancerului are loc anual pe data de 4 februarie.
  • În 2021 aproximativ 20 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer, iar 10 milioane au murit.
  • Noi speranțe în tratamentul leucemiei aduse de o cercetate a Universității din Pennsylvania.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, evenimentul anual care are loc pe 4 februarie are ca scop creșterea gradului de conștientizare a cancerului la nivel mondial. În 2021 prevalența cancerului a atins un nivel îngrijorător: aproximativ 20 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer, iar 10 milioane au murit.

Date promițătoare privind posibilitatea unui tratament pentru leucemie

Două persoane care au primit un tratament inovator împotriva cancerului, dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania în 2010, nu mai suferă de cancer, un semnal că ar putea exista un posibil tratament pentru leucemie. În 2010 le-a fost administrat tratamentul pentru leucemie limfocitară cronică cu terapia „CAR-T”, care folosește propriul sistem imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Cercetătorii au raportat, într-un articol publicat în revista Nature, că cei doi pacienți nu mai aveau cancer, iar celulele care i-au protejat împotriva limfomului erau încă prezente.

Terapia cu receptori antigenici chimeri „CAR-T” a modificat genetic celulele T ale organismului. Acestea sunt globulele albe din sânge care joacă un rol în răspunsul imunitar al organismului față de agenții străini.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„În 2010, nici nu ne-am gândit că aceasta ar fi o terapie curativă. În acest moment însă, la 10 ani, nu mai sunt celule leucemice și încă avem celulele CAR-T care țin sub control leucemia reziduală”, a declarat dr. Carl June, cercetătorul principal al studiului.

Să înțelegem cancerul

Cancerul apare în urma transformării celulelor normale în celule tumorale. Celulele normale se opresc din diviziune atunci când numărul acestora este suficient, în schimb, celulele canceroase se multiplică anormal ducând la formarea unei tumori (un grup de celule canceroase).

Aceste modificări sunt rezultatul interacțiunii dintre factorii genetici ai individului și trei categorii de agenți externi: agenți cancerigeni fizici, chimici și biologici.

Depistarea precoce

Mortalitatea cauzată de cancer este diminuată atunci când cazurile sunt depistate și tratate la timp. Există două componente ale depistării timpurii: diagnosticarea precoce și screening-ul.

Cele trei etape ale diagnosticării precoce:

  • conștientizarea simpotomelor;
  • accesul la servicii de evaluare clinică și de diagnosticare;
  • apelarea promptă la serviciile de tratament.

Screeningul are ca scop identificarea persoanelor care prezintă simptome sugestive pentru un anumit tip de cancer. Selecția pacienților pentru programele de screening se bazează pe vârstă și pe factorii de risc.

Cum prevenim cancerul?

Care sunt recomandările OMS de care să ținem seamă în raport cu prevenția cancerului:

  • menținerea unei greutăți sănătoase;
  • renunțarea la fumat;
  • reducerea consumului de alcool;
  • vaccinarea împotriva HPV și hepatitei B;
  • evitarea expunerii la radiații ultraviolete;
  • reducerea expunerii la poluarea aerului.