Ziua veganismului. Câți români ar da carnea pe fructe și legume

Astăzi este ziua veganismului. Peste jumătate dintre românii care trăiesc în marile orașe ale țării au început să dea în ultimii ani sandwich-ul cu brânză și șuncă, pe cel cu avocado sau unt de arahide.

Numărul celor care adoptă un regim vegan și raw vegan crește constant. Surprinzător este faptul că tinerii nu mai sunt în topul categoriei de vârste care aleg acest stil de viață, ci persoanele peste 55 care consumă într-o mai mare măsură astfel de preparate de câteva ori pe săptămână.

Generația Z este categoria de vârstă care consumă cel mai rar produse vegane sau raw vegane, aproximativ 54% dintre ei spun că le consumă mai rar de o dată pe săptămână, potrivit studiului Reveal Marketing Research. Ultimele cifre globale arată că numarul total de vegani din lume era de aproximativ 79 de milioane de persoane.

Care sunt tipurile de diete pe bază vegetală

Lacto-vegetarianii sunt cei care consumă lactate, pe lângă alimentele de origine vegetală. Ovo-vegetarienii sunt cei care consumă ouă, dar exclud lactatele, peștele și carnea. Lacto-ovo-vegetarienii sunt cei care includ ouă și lactate, însă exclud carnea și pesco-vegetarienii sunt cei care consumă pește și fructe de mare în cadrul unei alimentații vegetariene, însă nu consumă carne.

Trăim mai mult dacă adoptăm acest stil de viață sau nu

Studiile pe acest subiect diferă, însă există cu siguranță aspecte pozitive și negative. În primul rând, datorită raportului ridicat al unor nutrienți, o dietă vegetariană sau vegană poate scădea riscul de a dezvolta anumite boli precum cele cardiovasculare, diabet zaharat, osteoporoză și chair anumite tipuri de cancer.

Există și riscuri, iar majoritatea vin din faptul că oamenii nu se informează suficient atunci când urmează să înceapă un astfel de stil de viață și ajung la o dietă nesănătoasă. Veganii au nevoie mai multă de fier, vitamina B12 sau zinc pentru că se găsesc în alimentele de origine animală.

Citește și:

Exit mobile version