• Nadia Comăneci și alte gimnaste, precum Dominique Moceanu, au adus omagii lui Béla Károlyi.
  • Antrenorul de origine română, împreună cu soția sa Martha, au obținut recunoaștere internațională pentru rolul lor în gimnastica din România.
  • Nadia Comăneci: „În urmă cu aproape 50 de ani, el m-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect”.

Béla Károlyi, legendarul antrenor de gimnastică care a antrenat-o pe Nadia Comăneci spre victorie, a murit. El avea 82 de ani, scrie People.

USA Gymnastics a confirmat într-o declarație sâmbătă, 16 noiembrie, că Béla – care a antrenat alături de soția sa, Martha Karolyi – a murit. O cauză a decesului nu a fost dată.

Nadia Comaneci, în vârstă de 63 de ani, a confirmat, de asemenea, vestea pentru USA Today, spunând că regretatul antrenor „mi-a schimbat viața pentru totdeauna”.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

„În urmă cu aproape 50 de ani, el m-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect la Jocurile Olimpice … și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna”, a spus Comaneci despre Béla, adăugând că a murit vineri, 15 noiembrie.

Într-o postare pe Instagram, Nadia Comaneci – care avea 14 ani când ea și Béla Károlyi au adus o medalie de aur pentru echipa României la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 – a împărtășit, de asemenea, o fotografie alb-negru cu ea în copilărie și cu Bela, scriind: „Un mare impact șio influență asupra vieții mele”.

În mod similar, Béla Károlyi a antrenat-o pe Retton, în vârstă de 16 ani, spre victorie la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 și a avut un moment memorabil la Jocurile de la Atlanta din 1996, când a fost fotografiat ajutând-o pe Kerri Strug să iasă de pe parchet după o accidentare.

Înainte de a dezerta din România în 1981, Béla Károlyi și soția sa, 82, au antrenat multe gimnaste campioane. Cu toate acestea, după ce au fost presați de guvernul român să promoveze „puterea sistemului comunist” la sala lor de sport, după cum a declarat Bela pentru Time în 2012, cuplul a fugit în SUA și a primit azil.

Soții au deschis o clinică în Texas și, în cele din urmă, au revizuit abordarea americană față de sportul gimnasticii, preluând cu succes Echipa Națională în urmă cu aproape 16 ani. Béla a devenit pentru scurt timp coordonatorul echipei naționale pentru programul feminin al USA Gymnastics în 1999, conform Associated Press, și a implementat un sistem care a pus echipa SUA pe hartă.

Până în 1997, Bella a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame, iar în 2000, el și Martha au fost incluși împreună în USA Gymnastics’ Hall of Fame ca echipă de antrenori.

Cu toate acestea, cariera istorică a lui Béla nu a fost lipsită de controverse. El și Martha au fost implicați într-un scandal după ce s-a aflat că Dr. Larry Nassar a abuzat de fete la centrul lor de antrenament din Texas. Când acuzațiile împotriva lui Nassar au devenit publice în 2016, cei doi au fost acuzați că au ignorat abuzurile care au avut loc la ferma lor de 200 de acri din Huntsville, Texas.

Mai mult de 250 de femei și fete l-au acuzat pe Nassar de agresiune, inclusiv gimnastele olimpice Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney și Gabby Douglas.

Potrivit AP, cuplul a fost, de asemenea, acuzat de crearea unei culturi toxice și abuzive pentru tinerii gimnaști pe care i-au antrenat în timpul anilor în care au condus programul de antrenament Team USA – deși unii dintre cei mai aprigi apărători ai lor au fost cei mai de succes studenți și elevi ai lor.

Dominique Moceanu, care a devenit cel mai tânăr medaliat cu aur olimpic din istoria gimnasticii americane la vârsta de 14 ani sub conducerea lui Béla Károlyi, a împărtășit o declarație lungă reflectând asupra vieții și moștenirii sale într-o postare pe X (fostul Twitter) pe 16 noiembrie.

„Béla Károlyi a fost un om a cărui influență asupra vieții mele și a sportului de gimnastică de elită este incontestabil semnificativă”, a scris ea. „A fost un individ complex, întruchipând un amestec de puncte forte și defecte care au lăsat un impact de durată asupra celor din jurul său”.

„În timp ce ne luăm rămas bun de la Béla, am ales să trimit gânduri pline de iubire familiei și celor dragi și să onorez relația noastră îmbrățișând lecțiile învățate și străduindu-mă să ajut la crearea unei lumi în care compasiunea și încurajarea ne ghidează acțiunile”, a continuat Moceanu. „Fie ca el să se odihnească în pace”.

Citește și