- Muntele iarna presupune riscuri, inclusiv accidente și avalanșe.
- Echipamentele trebuie alese corect, iar informațiile meteo și traseul sunt esențiale.
- Pregătirea adecvată și respectarea măsurilor de siguranță sunt cruciale.
Muntele este o atracție de neratat iarna, mai ales pentru pasionații sporturilor de iarnă, dar trebuie să fim conștienți și de riscurile care vin la pachet cu aceste activități. De la accidentele pe pârtie, până la pericolele de pe traseele montane, e important să știm cum să ne protejăm.
Advertisment
Cum alegi echipamentul potrivit, ce greșeli trebuie să evităm și la ce să fim atenți pe pârtie sau în afara ei?
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac turiștii pe munte?
„Cea mai frecventă greșeală pe care o face turistul pe munte este alegerea unui echipament nepotrivit pentru condițiile sezonului. În primul rând, ne referim la încălțăminte, iar în al doilea rând, la îmbrăcăminte”, a explicat Sergiu Frusinoiu, salvamontist.
Recomandări
Ce ar trebui să conțină echipamentul minim necesar pentru o zi la schi?
„Echipamentele montane sunt distincte în funcție de sezonalitate. Există echipamente de vară, de iarnă și de trei sezoane. Aceste trei sezoane nu se aplică neapărat în România, mai mult fiind vorba despre două sezoane: iarnă și vară. Echipamentele se cumpără de la magazinele de profil montan, unde veți găsi persoane experimentate în drumeție, care vă pot ajuta să alegeți echipamentul potrivit”, susține Sergiu Frusinoiu.
Cum recunoaștem zonele cu risc de avalanșă și ce trebuie să facem?
„În primul rând, trebuie să ne informăm foarte bine despre condițiile meteo. Pe munte, vremea este foarte schimbătoare și se poate schimba rapid. Dacă acum este soare, în câteva minute poate deveni viscol, punându-ne viața în pericol. Deci, este absolut necesar să ne informăm despre condițiile meteo.
În al doilea rând, trebuie să ne informăm despre traseul pe care urmează să-l parcurgem: despre dificultatea acestuia, dacă este închis sau deschis în perioada iernii, dacă există risc de avalanșe pe respectivul traseu și, în general, să luăm măsurile obișnuite pentru sezonul de iarnă”, a declarat Sergiu Frusinoiu pentru Aleph News.
Citește și
- Ucraina a lansat o nouă ofensivă majoră în regiunea Kursk: „Rusia primește ceea ce merită”
- Inteligența Artificială a reușit să descifreze texte antice, imposibil de citit până acum
- Cea mai vârstnică persoană din lume s-a stins din viață. Itooka a murit la 116 ani
Partenerii noștri