• David Popovici a câștigat finala de 100 m liber cu timpul de 47,58, după ce și-a valorificat la maximum finișul devastator. 
  • Pe locul secund s-a situat francezul Maxime Grousset, care a reușit să scoată timpul de 47,64, în timp ce locul al treilea i-a revenit canadianului Joshua Liendo Edwards, cu un rezultat de 47,71.
  • David Popovici nu este străin de podium, luni seara, acesta a devenit campion mondial la proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, desfăşurate la Duna Arena, între 18 şi 26 iunie.

David Popovici a câștigat finala de 100 m liber cu timpul de 47,58, după ce și-a valorificat la maximum finișul devastator. 

Pe locul secund s-a situat francezul Maxime Grousset, care a reușit să scoată timpul de 47,64, în timp ce locul al treilea i-a revenit canadianului Joshua Liendo Edwards, cu un rezultat de 47,71, scrie Sport.ro

Românul s-a calificat ieri în finala de la Campionatul Mondial de Natație găzduit de Budapesta, cu un timp de 47.13 secunde, doborând astfel un nou record mondial la juniori.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

David Popovici nu este străin de podium, luni seara, acesta a devenit campion mondial la proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, desfăşurate la Duna Arena, între 18 şi 26 iunie.

David Popovici a terminat cursa cu timpul de 1.43:21, un nou record mondial de juniori, după ce în semifinale se clasase tot primul, cu un timp de 1.40:00, ce reprezenta duminică un nou record mondial de juniori.

Popovici i-a învins categoric în finală, cu aproape o lungime de corp, pe campionul olimpic în exerciţiu, britanicul Tom Dean, care a terminat cursa de luni pe locul 3, dar şi pe campionul mondial la 400 metri liber, australianul Elijah Winnington, care a terminat abia pe locul 8.

Popovici, felicitat de Iohannis

„O nouă performanţă de excepţie pentru David Popovici, care a câştigat titlul mondial şi la proba de 100 de metri liber. Felicitări, David!”, a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Facebook.

Rezultatul este unic în istoria nataţiei româneşti, Popovici devenind primul înotător român care devine campion mondial în probe masculine de nataţie. În plus, el este şi deţinătorul recordurilor mondiale de juniori la ambele probe.

Mai mult, a devenit abia al doilea înotător din istorie, care reuşeşte dubla, în cele două probe de liber, 100 şi 200 metri.

Declarațiile campionului

Într-un interviu acordat postului public de televiziune, Popovici a ţinut o scurtă pledoarie pentru sport.

Popovici a recunoscut sincer că s-a bucurat că s-a terminat participarea sa la mondiale şi „că am reuşit să câştig acest concurs în stil”.

De asemenea, el s-a arătat încântat de faptul că evoluţia sa a fost transmisă la televiziune.

Mă bucur că milioane de oameni m-au urmărit. Sper că v-am făcut pe toţi mândri. Urmează o vară plină, un sezon competiţional încărcat, dar pe care abia îl aştept”, a mai spus românul, care se pregăteşte de alte trei competiţii de top, campionatele europene şi mondiale de juniori şi cele europene de seniori.

Popovici a susţinut că nu s-a pregătit „extraordinar de tare” pentru acest mondial, ceea ce îl face şi mai optimist în ceea ce priveşte rezultatele din viitor.

Aş minţi dacă aş spune că nu am fost într-o stare bună, într-o formă competiţională bună. Am fost, numai că nu ştiam. Şi cred că e un lucru bun că pot să mă surprind în continuare ”.

La abia 17 ani, Popovici a vorbit cu multă maturitate despre efectele pe care rezultatele sale le pot avea asupra copiilor din România, asupra dezvoltării sportului.

„Înotul este un sport foarte sănătos. Susţin absolut orice sport, orice copil sau părinte, care vrea să se apuce de un sport, sau părinte care vrea să îl trimită să facă un sport.

Sportul este cel mai bun ambasador şi o populaţie, o societate educată din punctul ăsta de vedere este una sănătoasă şi gata să înfrunte şi alte probleme din alte domenii”, a mai spus Popovici la televiziunea publică.

Întrebat cum s-ar descrie, cel poreclit de unchiul său „Racheta” (romanian missile) a spus:

Un puşti care înoată repede, un tip banal care e capabil să facă lucruri extraordinare şi să inspire oameni, alături de oameni extraordinari în spatele lui.”