• Novak Djokovic a cedat emoțional” după ce a câștigat al 10-lea său titlu la Australian Open, înainte de a declara: Nu vreau să mă opresc aici”.
  • Victoria de duminică îl readuce pe Djokovic în fruntea clasamentului mondial.
  • El va merge la Roland Garros în luna mai, urmărind numărul 23 la turneele majore și își dorește să depășească recordul de 24 al lui Margaret Court.

Novak Djokovic a cedat emoțional” după ce a câștigat al 10-lea său titlu la Australian Open, înainte de a declara: Nu vreau să mă opresc aici”. Irepresibilul Djokovic l-a învins pe Stefanos Tsitsipas cu 6-3 7-6 (7-4) 7-6 (7-5) pe Rod Laver Arena și a egalat recordul lui Rafael Nadal de 22 de triumfuri de Grand Slam la simplu masculin.

Victoria de duminică îl readuce pe Djokovic în fruntea clasamentului mondial, la un an după ce nu și-a putut apăra titlul la Melbourne Park, după ce a fost expulzat din cauza statutului său de vaccinat. De asemenea, sârbul în vârstă de 35 de ani a fost împiedicat să joace la US Open în septembrie anul trecut din cauza refuzului său de a se vaccina împotriva coronavirusului, dar a obținut un debut de vis în 2023.

El a fost încoronat campion la Adelaide International 1 înainte de a-și extinde seria de victorii la Australian Open la 28 de meciuri, ultima sa înfrângere la primul turneu major al anului fiind suferită în fața lui Hyeon Chung în turul patru din 2018. În timp ce se afla la Melbourne de această dată, Djokovic a trebuit să se confrunte cu întrebări despre tatăl său, Srdjan, care a pozat cu un grup de bărbați care fluturau steaguri rusești, interzise pe teren în timpul turneului.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Tatăl său nu a asistat la victoria fiului său în semifinala cu Tommy Paul și nici la finală, însă legendarul jucător originar din Belgrad a reușit să o îmbrățișeze pe mama Dijana după ce l-a învins pe Tsitsipas.

Djokovic, care s-a luptat cu o accidentare la tendon în prima săptămână a turneului, a fost în lacrimi și s-a prăbușit pe podeaua terenului după ce a fost încurajat de echipa sa în urma a ceea ce a descris ca fiind cea mai mare victorie din viața mea” în interviul de pe teren.

El a spus: Când am intrat în lojă, cred că m-am prăbușit emoțional acolo și am plâns, mai ales cu mama și cu fratele meu când i-am îmbrățișat, pentru că până atunci nu-mi permisesem să mă las distras. Lucruri din afara terenului sau orice s-a întâmplat în confruntarea cu o accidentare. Lucrurile care s-au întâmplat și în afara terenului ar fi putut fi cu ușurință o mare perturbare a concentrării mele, a jocului meu. A fost nevoie de o cantitate enormă de energie mentală pentru a rămâne prezent, pentru a rămâne concentrat, pentru a lua lucrurile zi de zi și a vedea cu adevărat cât de departe pot merge. Dacă mă întorceam în urmă cu două săptămâni și jumătate, nu prea îmi plăceau șansele mele la acest turneu din cauza modului în care îmi simțeam piciorul. Apoi a fost doar o chestiune de a supraviețui fiecărui meci. Lucrul bun la Grand Slamul de aici este că ai o zi între meciuri, așa că am avut mai mult timp decât în mod normal la alte turnee pentru a mă recupera, pentru a încerca să fac toate tratamentele necesare pentru a mă aduce într-o stare oarecum bună și pentru a juca și, eventual, pentru a câștiga. Din turul patru încolo, simt că piciorul nu mă mai deranjează atât de mult. Simt că mișcarea este mult mai bună. Am jucat unul dintre cele mai bune meciuri de tenis ale mele la Australian Open. În turul al patrulea, în sferturile de finală, în semifinale, m-am simțit foarte bine pe teren, lovind mingea foarte bine. Știam că împotriva lui Stefanos va fi un meci diferit față de cel pe care l-am avut de-a lungul turneului.”

Djokovic a adăugat: A fost o ușurare uriașă și o eliberare de emoții, în sfârșit. Este greu să găsesc cuvinte în plus, într-adevăr. A fost o călătorie lungă, dar una foarte specială.”

El va merge la Roland Garros în luna mai, urmărind numărul 23 la turneele majore și își dorește să depășească recordul de 24 al lui Margaret Court.

Bineînțeles că sunt motivat să câștig cât mai multe turnee”, a spus Djokovic. În această etapă a carierei mele, aceste trofee sunt cel mai mare factor de motivare pentru mine pentru a continua să concurez. Asta este fără îndoială. Nu mi-a plăcut niciodată să mă compar cu alții, dar, desigur, este un privilegiu să particip la discuții ca unul dintre cei mai mari jucători din toate timpurile. Dacă oamenii mă văd astfel, bineînțeles că este foarte măgulitor, pentru că știu că depun la fel de mult efort și energie în încercarea de a câștiga ca oricine altcineva. Încă am multă motivație. Să vedem cât de departe mă va duce. Chiar nu vreau să mă opresc aici. Nu am nici o intenție de a mă opri aici. Mă simt foarte bine în ceea ce privește tenisul meu. Știu că atunci când mă simt bine din punct de vedere fizic și mental, am șansa de a câștiga orice turneu de tenis împotriva oricui. Îmi plac șansele mele de a merge mai departe. Bineînțeles, sunt conștient că sunt mulți jucători care își doresc acest trofeu sau își doresc locul numărul unu în lume. Nu știu câți ani voi mai juca sau câte turnee voi mai juca. Depinde de diferite lucruri. Nu depinde doar de corpul meu. Este extrem de important pentru mine să am sprijinul și dragostea celor mai apropiați de mine și capacitatea de a merge să joc și de a păstra un echilibru cu viața mea privată, dar în același timp să am claritatea mentală sau aspirațiile de a lupta cu adevărat pentru aceste trofee. Din punct de vedere fizic, pot să mă mențin în formă. Desigur, 35 de ani nu înseamnă 25, deși vreau să cred că așa este. Dar încă simt că mai am timp în față. Să vedem cât de departe voi ajunge.”