• România a depus candidatura pentru organizarea finalei Europa League, din 2026 sau 2027.
  • Dacă va câștiga dreptul de organizare, partida va avea loc pe Arena Națională din București.
  • România a mai organizat finala UEL în 2012, patru partide la EURO 2020 și, recent, EURO U21.

România se pregătește să organizeze o nouă finala europeană la București. Federația Română de Fotbal a depus oficial candidatura pentru finala Europa League, fie din 2026, fie din 2027. Lupta este însă una dură, cu Germania, Scoția și Turcia.

Președintele Federației, Răzvan Burleanu, a făcut anunțul oficial, asta pentru că marți, pe 18 iulie, expira data la care putea fi depus dosarul de candidatură. Astfel, țintim finala Europa League din 2026 sau din 2027. Locațiile pentru următoarele două finale sunt deja cunoscute: Dublin în 2024 și Bilbao în 2025. Verdictul UEFA va fi anunțat în mai 2024, iar lupta este una destul de dificilă: Germania propune 5 variante de stadion: Düsseldorf / Frankfurt / Gelsenkirchen / Leipzig / Stuttgart ; Glasgow mizează pe Hampden Park, arena pe care evoluează naționala, în timp ce Istanbul are trei variante: stadioanele lui Besiktas, Fenerbahce și Galatasaray.

Avem sau nu șanse?

Privind această listă, putem spune că avem șanse bune. UEFA în general oferă competiții cât mai diverse, iar Germania se pregătește să organizeze EURO 2024, în timp ce Istanbul tocmai ce a avut finala Champions League. Astfel că Hampden Park din Glasgow pare principalul contracandidat din acest punct de vedere.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Din punct de vedere al infrastructurii pentru fotbal, stăm bine. Arena Națională este un stadion la cel mai înalt nivel și este capabil să găzduiască un număr mare de fani, așa cum s-a întâmplat și în 2012 când finala a fost între Atletico Madrid și Athletic Bilbao. În plus, relația dintre UEFA și FRF este una foarte bună, drept dovadă că am avut patru meciuri la București la Euro în 2021, iar recent am organizat alături de Georgia turneul sub 21 de ani. Cât de mare e miza? Se estimează că finala de acum 11 ani a generat 10 milioane de euro pentru capitală. În funcție de popularitatea cluburilor care dispută finala, suma poate fi mult mai mare acum.

Citește și: