FINA restricționează participarea transsexualilor în competițiile feminine de elită

Kids participate in swimming lessons at the Lane Cove Aquatic Centre in Sydney, Saturday, October 16, 2021. Hundreds of kids returned to the pool for swimming lessons on Saturday after stay-at-home orders were lifted across NSW on Monday. (AAP Image/Brendon Thorne) NO ARCHIVING

Organismul mondial de conducere a natației, FINA, a votat duminică pentru a restricționa participarea sportivilor transsexuali la competițiile feminine de elită și a creat un grup de lucru pentru a stabili o categorie „deschisă” pentru aceștia în anumite evenimente, ca parte a noii sale politici.

Drepturile transsexualilor au devenit un subiect de discuție important, deoarece sportul încearcă să promoveze incluziunea, asigurându-se, în același timp, că nu există niciun avantaj nedrept.

Decizia, cea mai strictă luată de un organism sportiv olimpic, a fost luată în timpul congresului general extraordinar al FINA, după ce membrii au ascultat un raport al unui grup de lucru pentru transsexuali format din personalități marcante din domeniul medical, juridic și sportiv.

Noua politică de eligibilitate pentru competițiile FINA prevede că sportivii transsexuali, care au trecut de la bărbat la femeie, sunt eligibili pentru a concura doar dacă „pot stabili, spre satisfacția confortabilă a FINA, că nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2 (al pubertății) sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu”.

Politica a fost adoptată cu o majoritate de aproximativ 71%, după ce a fost supusă votului membrilor celor 152 de federații naționale cu drept de vot, care s-au reunit pentru congresul de la Puskas Arena.

„Trebuie să protejăm drepturile sportivilor noștri de a concura, dar trebuie, de asemenea, să protejăm corectitudinea competițională la evenimentele noastre, în special la categoria feminină la competițiile FINA”, a declarat președintele FINA, Husain Al-Musallam.

„FINA va saluta întotdeauna fiecare atlet. Crearea unei categorii deschise va însemna că toată lumea are posibilitatea de a concura la un nivel de elită. Acest lucru nu a mai fost făcut până acum, așa că FINA va trebui să deschidă calea. Vreau ca toți sportivii să se simtă incluși în a putea dezvolta idei în timpul acestui proces.”

Drepturile transsexualilor au devenit un subiect de discuție important

Problema incluziunii transsexualilor în sport provoacă dispute și divizări de opinii importante, în special în Statele Unite, unde a devenit o armă în așa-numitul „război cultural” dintre conservatori și progresiști.

Noua politică a FINA deschide eligibilitatea și pentru cei care au „insensibilitate androgenică completă și, prin urmare, nu au putut experimenta pubertatea masculină”.

Înotătorii care au avut „pubertatea masculină suprimată începând cu stadiul Tanner 2 sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu, și care de atunci și-au menținut continuu nivelul de testosteron în ser (sau plasmă) sub 2,5 nmol/L.” pot, de asemenea, să concureze în cursele feminine.

Dezbaterea s-a intensificat după ce înotătoarea Lia Thomas de la Universitatea din Pennsylvania a devenit prima campioană transsexuală NCAA din istoria Diviziei I, după ce a câștigat proba feminină de 500 de metri liber la începutul acestui an.

Exit mobile version