• Folosirea unui cartonaș portocaliu care duce la o eliminare de 10min va fi extinsă în fotbal.
  • International Football Association Board a anunțat că testele din ultimii 4 ani au fost un succes.
  • Propunerea implementării cartonașului portocaliu va fi discutată la întâlnirea anuală din martie.

Fotbalul se pregătește de o nouă revoluție: cartonașul portocaliu. Adică cel acordat pentru comportament nesportiv care rezultă într-o eliminare de 10 minute pentru cel care îl primește. Acesta ar urma să fie testat în fotbalul de top din Europa chiar din sezonul viitor.

Organizația responsabilă cu regulamentul din fotbal, IFAB, a avut o ședință marți în urma căreia a fost luată această decizie de implementare a cartonașului portocaliu în fotbalul la nivel înalt. Mai întâi, să spun când este el acordat de către un arbitru: atunci când un jucător are un comportament nesportiv față de oficiali. Astfel, doar căpitanul unei echipe va putea să discute cu arbitrul într-o situație controversată și vor fi evitate situațiile în care arbitrul este înconjurat de jucătorii unei echipe care pun presiune.

De asemenea, cartonașul portocaliu va fi acordat pentru acele faulturi în care un adversar încearcă să oprească un contraatac, de exemplu, și nu are nicio treabă cu mingea. Este important de menționat că metoda a fost testată în Anglia la nivelul de amator și a dus la o scădere cu 38% a situațiilor în care arbitrul este supus unei presiuni de jucători. În schimb, în Premier League, numărul de cazuri de acest tip aproape s-a dublat de la un sezon la altul.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Analistul Paul Merson a avut o reacție dură, spunând că regula va ucide jocul. Că echipele vor recurge la o apărare aglomerată pentru a nu fi surprinse pe contraatac. Acesta punctează foarte bine că „nu trebuie să încerci să implementezi ceva nou când nu ai rezolvat problemele pe care le ai”. În schimb, Pierluigi Collina, președintele arbitrajului la nivelul FIFA, spune că metoda a avut un succes major la nivel amator și că va avea cu siguranță și la nivel înalt.

Citește și