• Gabriela Szabo: “Dacă vrem să atragem un număr cât mai mare de copii la sport, cheia este infrastructura sportive”
  • Gabriela Szabo: ,,În sport, îți trebuie foarte multă răbdare. Când arunci semnințele, le vezi peste 10 ani, peste 12 de ani”
  • Gabriela Szabo: ,,Unul dintre cele mai afectate domenii în această perioadă de pandemie a fost sportul. Așa că, ușor-ușor, încercăm să ne revenim la viață”

Gabriela Szabo, campioană olimpică, fost ministru al Tineretului şi Sportului – invitată în emisiunea ,,Ochii pe mine!” cu Vlad Craioveanu vorbește despre lumea sportului, puternic afectată de pandemie, dar și despre soluțiile pentru revenirea la mult visata normalitate.

Declarată cea mai bună sportivă a lumii și de 10 ori cea mai bună atletă a României, invitata lui Vlad Craioveanu îți dezvăluie de ce nu a tentat-o niciodată ideea de a fi antrenoare. Reamintim faptul că actualmente Gabriela Szabo este director general al clubului de handbal CSM București.

Gabriela Szabo: ,,Am descoperit partea administrativă după ce m-am lăsat de sport”

,,Nu m-am gândit niciodată să fiu antrenoare și nu mi-am dorit niciodată să fiu antrenoare. Am descoperit partea administrativă după ce m-am lăsat de sport când Iolanda Balaș m-a luat lângă ea și m-a introdus în această frumoasă parte administrativă, spunându-mi că trebuie să ajutăm sportul de pe o altă intrare. Nu m-am văzut niciodată antrenoare. Pentru că a fi antrenor este o artă. Nu oricine poate să modeleze în talentul unui sportiv. Iar eu am simțit că nu pot să fac acest lucru.”

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Gabriela Szaba îți spune – prin prisma uriașei sale experiențe – ce înseamnă să ai rbdare, să muncești, să riști, să pariezi pentru a avea parte de performanță în sport. Oricine ai fi și oricând de bun te-ai considera la un anumit moment.

,,În sport, îți trebuie foarte multă răbdare. În momentul în care începi construcția unui domeniu, unei discipline sportive, ai nevoie de foarte multă răbdare. Când arunci semnințele, le vezi peste 10 ani, peste 12 de ani. Adică, nu le vezi imediat. Și, plus de asta poți să investești și să ai șansa să nici nu-ți iasă. Pentru că este risc. Aici lucrezi cu resursa umană. Nu există că ești bun sau prost manager în sport. Există că lucrezi cu resursa umană, cu spoortivul, cu talentul lui, cu psihicul lui.

Poate răsare foarte devreme talentul și-l vezi strălucind la o vârstă foarte mică, după care se stinge. (…) După aceea, sistemul ăsta care a fost creionat la noi, că am început după anii 90 să împrumutăm tot felul de sisteme din străinătate care nu s-au aplicat sistemului nostru. Noi veneam dintr-un sistem foarte, foarte bine pus pe hârtie pe care după anii 90 doar l-am comentat și am încercat să-l distrugem. Alții, deștepți, din afară, marile puteri, l-au preluat și ne bat țările care nici nu contau.”

G. Szabo: ,,Încercăm să ne revenim la viață și încercăm să organizăm foarte multe evenimente sportive”

Gabriela Szabo vorbește și despre lumea sportului, blocată în perioada Covid-19, dar și despre încercările de a reveni ușor-ușor – respectând măsurile impuse – la viață.

 “E o perioadă destul de complicată pentru sport. Unul dintre cele mai afectate domenii în această perioadă de pandemie a fost sportul. Așa că, ușor-ușor, încercăm să ne revenim la viață și încercăm să organizăm foarte multe evenimente sportive, fără spectatori și în condițiile trasate atât de Ministerul Mănătății cât și de Ministerul Tineretului și Sportului. Suntem în pline competiții oficiale atât la nivel național cât și la nivel internațional.”

Care sunt soluțiile pentru a-i atrage pe copii către sport

Campiona mondială mărturisește totodată că pandemia ne-a făcut să înțelegem, mai bine ca oricând, importanța sportului pentru sănătate. Tocmai de aceea, caută soluții pentru atragerea tinerei generații către lumea sportului. Care este cheia?

“Dacă vrem să atragem un număr cât mai mare de copii la sport, cheia este infrastructura sportivă. Părintele preferă să îl ducă în sălile de fitness unde plătesc abonamentele lunare pentru că sunt condiții decente să te antrenezi și să tragi acolo de fiare decât să îl aducă într-o bază sportivă unde nu există duș sau dacă există duș, condițiile igienice sunt așa cum sunt.”