• Șeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani a refuzat să dea mâna cu o femeie arbitru
  • Incidentul a avut loc la Mondialul Cluburilor
  • Reprezentantul familiei regale din Qatar i-a salutat doar pe bărbați
  • În decembrie 2020, un incident considerat rasist l-a implicat pe Colțescu

Incidentul a avut loc la Campionatul Mondial al Cluburilor. La finalul meciului pentru locul 5, echipele și arbitrii au avut parte de o ceremonie, unde au trecut inclusiv prin fața șeicului trimis de familia regală să o reprezinte. Acesta a salutat bărbații și le-a ignorat complet pe femeile din brigada de arbitraj.

Dar de ce șeicul Qatarului nu a stârnit aceeași indignare? Toată lumea a văzut, imaginile au inundat rețelele sociale. Putem fi doar șocați de diferența de tratament suferit de arbitrul român, respectiv de toleranța față de șeicul vinovat de misoginie.

A stârnit discuții, însă nicidecum așa de aprinse precum cele iscate de momentul Colțescu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Putem doar să fim șocați de tratamentul diferit cu care au fost tratați arbitrul român și șeicul din Qatar”, scrie directorul Institutului Francez pentru Cercetare în Economie și Fiscalitate.

Larisa Grigore, fotbalistă Lotul Național Under 19: „Din punct de vedere al fetelor, a fost mult mai grav. Au fost puse într-o lumină foarte proastă, să treacă cu capul aplecat în faţa unui şeic şi cazul lui Colţescu pe care l-au huiduit, l-au făcut că…. l-au condamnat de rasism, dar nu a fost chiar aşa grav cum au fost puse fetele să treacă cu capul aplecat în faţa unui şeic. A fost o dublă măsură. La Colţescu, acel jucător l-a acuzat de rasism, şi în cazul cu şeicul, fetele au fost discriminate din punct de vedere al genului.  Înţeleg că sunt ei musulmani şi sunt nişte reguli, se respectă nişte decizii de-ale lor, dar nu a fost vorba despre femei în viaţa de zi cu zi. A fost vorba despre o competiţie sportivă, de o muncă pe care ele au practicat-o şi au făcut-o”.