• Până în prezent, este singurul campion paralimpic al României.
  • Anul acesta, Novak a înregistrat a cincea participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ministrul Sportului, Eduard Novak și-a anunțat retragerea din activitatea competițională, la vârsta de 45 de ani, după ce anul acesta, a participat în probele de ciclism de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Acesta spune că este momentul să se contreze mai mult pe partea profesională și în special pe proiectul „Strategia Naționașă pentru Sport”:  „Cel mai important lucru este să mă concentrez pe Strategia Naţională pentru Sport, aşa că, după 15 ani de patinaj viteză şi 23 de ani de ciclism, am decis să mă opresc pentru o perioadă din activitatea competiţională. 2022 poate fi un an crucial, iar prioritatea mea absolută este acest proiect, care are nevoie de toată atenţia şi implicarea. Poate fi o retragere temporară sau definitivă, nu ştiu încă. O iau aşa, pas cu pas, poate durerea deciziei va fi mai uşoară. Nu-mi pot încă imagina viaţa fără competiţii, fără antrenamente. Aceasta a fost existenţa mea atâţia ani şi nu cred că există ceva care să poată compensa împlinirea pe care am simţit-o. Unele dintre cele mai frumoase şi mai grele momente din viaţa mea au fost legate de sportul de performanţă. Cu siguranţă, aş fi putut să fac multe lucruri mult mai bine, dar important este că am atins tot ce mi-am dorit. Am rămas alături de sport 100% şi ca preşedinte de federaţie, şi acum, ca ministru, şi cred că aceasta trebuie să fie calea normală de a reda viitorilor sportivi experienţa şi cunoştinţele pe care le-am acumulat. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine, începând de la prima antrenoare, toţi antrenorii care au urmat, familie, sponsori etc. Îi rog să rămână alături în continuare, în acest proiect frumos: reclădirea destinului sportului românesc prin Strategia Naţională pentru Sport”, a declarat Novak, într-o postare pe Facebook.

Acesta a câștigat prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, dar și prima medalie de aur, în cadrul ediției din 2012 de la Londra, în proba de urmărire pe pistă. Până în prezent, este singurul campion paralimpic al României.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Anul acesta, Novak a înregistrat a cincea participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a cucerit medalia de argint în proba de urmărire individuală 4.000 m.