• Sportiva de origine norvegiană, Therese Johaug, a câștigat prima sa medalie de aur individuală la proba de schiatlon feminin de la Jocurile Olimpice din 2022.
  • Norvegianca a câștigat anterior 14 titluri mondiale, însă nu se bucurase până anul acesta de o medalie de aur câștigată individual.
  • Austriaca Teresa Stadlober a câștigat medalia de bronz, în cadrul aceleiași competiții de schi feminin.

Norvegianca Therese Johaug a câștigat prima medalie de aur de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, la proba de 15 km în cadrul competiției de schi (schiatlon) feminin (n.r. competiția care combină două tipuri de schi într-un singur eveniment).

Sportiva în vârstă de 33 de ani, care a câștigat 14 titluri mondiale, nu câștigase niciodată aurul olimpic individual.

Johaug, campioana mondială în exercițiu, a condus după primii 7,5 km de schi fond. Pe parcursul ultimilor 7,5 km de schi în stil liber, ea și-a mărit avansul până la punctul în care a intrat în ultimul kilometru cu 54 de secunde în față. Norvegianca s-a relaxat în timp ce se apropia linia de sosire, deoarece timpul său de 44 de minute și 13 secunde a fost suficient, astfel încât să îi aducă acesteia aurul individual la 15 km.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Este un vis devenit realitate. M-am antrenat foarte mult pentru acest lucru timp de foarte mulți ani. M-am antrenat mii de ore pentru asta și am fost departe de casă foarte mult de-a lungul anilor. Așa că este frumos să ating acest obiectiv.”, a spus norvegianca Therese Johaug, citată de BBC.

Therese Johaug a obținut aurul ștafetei la Jocurile de la Vancouver din 2010, un argint la 30 km la Sochi 2014 și un bronz la 10 km clasic la aceleași Jocuri.

Înseamnă foarte mult. Nu am avut niciodată o medalie olimpică de aur [individuală], este prima mea medalie. Sunt foarte fericită.„, a declarat Johaug.

Austriaca Teresa Stadlober a câștigat medalia de bronz.

Johaug a lipsit de la Jocurile de la Pyeongchang din 2018, deoarece a executat o interdicție prelungită pentru dopaj. Aceasta a fost depistată pozitiv la steroizi clostebol în 2016 și a pus rezultatul pe seama unei creme de buze pe care o folosise. Medicul echipei Norvegiei a demisionat din cauza acestor probleme. El a declarat că a făcut o „greșeală personală ca medic”.

După ce Johaug a primit o interdicție inițială de 13 luni, care i-ar fi permis să concureze la Pyeongchang, un apel al Federației Internaționale de Schi a dus la extinderea pedepsei la 18 luni. Prelungirea pedepsei a exclus-o pe Johaug de la Jocurile din 2018.