• În luna martie, Lia Thomas a scris istorie în Statele Unite, fiind prima femeie transsexuală care a câștigat un campionat de înot NCAA, la 500 de metri liber.
  • Ea i-a contestat pe cei care spun că are un avantaj biologic nedrept care ruinează integritatea atletismului feminin.
  • Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a mărit la doi ani perioada de tranziție privind testosteronul scăzut și a redus nivelul maxim acceptat de testosteron.

Organismul de conducere al natației mondiale a interzis, începând de luni, femeilor transsexuale să concureze în probele feminine. Membrii FINA au adoptat pe scară largă duminică o nouă „politică de incluziune de gen” care permite doar înotătorilor care au făcut tranziția înainte de vârsta de 12 ani să concureze în probele feminine. Organizația a propus, de asemenea, o „categorie de competiție deschisă”.

„Acest lucru nu înseamnă că oamenii sunt încurajați să facă tranziția până la vârsta de 12 ani. Este ceea ce spun oamenii de știință, că dacă faci tranziția după începerea pubertății, ai un avantaj, ceea ce este nedrept”, a declarat James Pearce, care este purtătorul de cuvânt al președintelui FINA, Husain Al-Musallam, pentru The Associated Press.

„Ei nu spun că toată lumea ar trebui să facă tranziția până la vârsta de 11 ani. Nu poți face tranziția până la această vârstă în majoritatea țărilor și sperăm că nu vei fi încurajat să o faci. Practic, ceea ce spun ei este că nu este fezabil pentru persoanele care au făcut tranziția să concureze fără a avea un avantaj”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Asociația Profesională Mondială pentru Sănătatea Transgenderilor tocmai a redus vârsta minimă recomandată pentru începerea tratamentului hormonal de tranziție de gen la 14 ani și a unor operații la 15 sau 17 ani.

Membrii au votat cu 71,5% în favoarea acestei propuneri la congresul general extraordinar al organizației, după ce au ascultat prezentările a trei grupuri de specialiști – un grup de sportivi, un grup de știință și medicină și un grup juridic și de drepturile omului – care au lucrat împreună pentru a forma politica în urma recomandărilor date de Comitetul Internațional Olimpic în noiembrie anul trecut. CIO a îndemnat la mutarea accentului de pe nivelurile individuale de testosteron și a cerut dovezi pentru a demonstra când există un avantaj de performanță.

FINA a declarat că recunoaște „că unele persoane și grupuri pot fi inconfortabile cu utilizarea terminologiei medicale și științifice legate de sex și de trăsăturile legate de sex (dar) este necesară o anumită utilizare a terminologiei sensibile pentru a fi precisă cu privire la caracteristicile sexuale care justifică categorii de competiție separate”.

Thomas a declarat luna trecută, în cadrul emisiunii „Good Morning America” de la ABC, că își propune să devină înotătoare olimpică. De asemenea, ea i-a contestat pe cei care spun că are un avantaj biologic nedrept care ruinează integritatea atletismului feminin, spunând că „femeile trans nu reprezintă o amenințare pentru sportul feminin”.

Joi, organismul de conducere al ciclismului și-a actualizat regulile de eligibilitate pentru sportivii transsexuali cu limite mai stricte care îi vor obliga pe cicliști să aștepte mai mult timp înainte de a putea concura.