• Interdicția de patru ani pentru dopaj a afectat cariera patinatoarei ruse Kamila Valieva.
  • Patinatoarea a fost găsită vinovată de dopaj într-un test anterior Jocurilor Olimpice de la Beijing.
  • Rezultatele din cadrul competiției i-au fost anulate, la fel și medalia de aur de la Beijing.

Patinatoarea Kamila Valieva a primit o interdicție de patru ani pentru dopaj, pierzându-și astfel medalia de aur la proba pe echipe de la Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022, la aproape doi ani după competiție, conform BBC Sport.

O investigație a Agenției Ruse Anti-Doping (Rusada) a constatat că adolescenta nu a avut „nicio vină sau neglijență” în legătură cu un test de dopaj pe care l-a picat înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, unde a câștigat aurul pe echipe la vârsta de 15 ani. Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) a admis recursul Agenției Mondiale Anti-Doping (Wada). „Dopajul copiilor este de neiertat”, a spus Wada ca răspuns.

Vestea testului eșuat al lui Valieva a apărut abia după ce ea a ajutat Rusia să obțină aurul la Beijing. Interdicția a fost retrodatată la 25 decembrie 2021 – data la care Valieva a susținut testul nereușit – iar CAS a dispus, de asemenea, „descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute” de la acea dată. Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) a salutat decizia CAS și a declarat că va publica astăzi o declarație completă cu privire la implicații.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

CAS a spus că Valieva, care acum are 17 ani, nu a contestat prezența unei substanțe interzise și i s-a cerut să decidă cu ce sancțiuni ar trebui să se confrunte, dacă este cazul. „Doamna Valieva nu a fost în măsură să stabilească, pe baza echilibrului probabilităților și pe baza probelor în fața completului, că nu a comis încălcarea regulilor antidoping (ADRV) în mod intenționat”, se arată în hotărârea CAS. Tot acolo, se menționează faptul că nu este relevant „dacă atletul este un adult sau o persoană protejată”, referitor la vârsta lui Valieva la momentul testului eșuat.

Kremlinul a criticat decizia CAS ca fiind o decizie „politizată”, în timp ce Comitetul Olimpic Rus a spus: „De fapt, a fost declarat război sportului rusesc”.

Ce s-a întâmplat cu Valieva?

Valieva a devenit o vedetă globală, fiind prima patinatoare care a făcut un salt cvadruplu la Jocurile Olimpice de iarnă. Rusia a câștigat aurul la evenimentul de patinaj artistic pe echipe din 7 februarie 2022, dar patru zile mai târziu s-a anunțat că Valieva picase un test de dopaj înainte de probă. Aceasta a fost testată pozitiv pentru trimetazidină, un medicament pentru inimă.

Eșantionul a fost colectat pe 25 decembrie la campionatul Rusiei de patinaj artistic de la Sankt Petersburg. Valieva a primit o interdicție provizorie, dar aceasta a fost ridicată de un tribunal și i s-a permis să concureze la proba de simplu feminin.

O investigație Rusada a absolvit-o de vină, dar Wada a făcut apel împotriva acestei constatări la CAS. Wada și Uniunea Internațională de Patinaj s-au declarat „preocupate” de decizie și au cerut o interdicție de patru ani, iar toate rezultatele ei de la data recoltării probelor din 25 decembrie 2021 să fie eliminate.

De asemenea, ISU a invocat Curtea de Arbitraj pentru Sport ca să determine rezultatele finale ale evenimentului de la Beijing. Astfel, Statele Unite, care au terminat pe poziția de medalie de argint, urmează să primească aur, Japonia va primi argintul, iar Canada bronzul.

Citește și:g