• Fraţii Norbert Maior şi Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obţine un podium în Campionatul Mondial de Raliuri.
  • Norbert Maior a adoptat cu tactică prudentă pentru a fi sigur că îşi consolidează poziţia până la final.
  • În cele 3 zile de competiţie, 7 echipaje au abandonat doar la Junior WRC.

Fraţii Norbert Maior şi Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obţine un podium în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), după ce s-au clasat pe locul 3 la juniori în Raliul Croaţiei, a doua etapă a sezonului 2024.d

Echipajul de la Napoca Rally Academy a avut o evoluţie constantă pe toată durata celor aproape 300 de kilometri de probe speciale pe asfaltul din Croaţia, în ciuda condiţiilor meteorologice schimbătoare. Sâmbătă, a şi reuşit să câştige una dintre probele speciale. Un total de 17 echipaje din toată lumea au concurat în Junior WRC, divizia dedicată piloţilor sub 28 de ani, toţi aflându-se la bordul unui model asemănător de concurs, Ford Fiesta Rally3.

Duminică, având în vedere avantajul mare pe care a reuşit să şi-l asigure la jumătatea raliului, Norbert Maior a adoptat cu tactică prudentă pentru a fi sigur că îşi consolidează poziţia până la final. În cele 3 zile de competiţie, 7 echipaje au abandonat doar la Junior WRC.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

Astfel, după 20 de probe speciale, Maior s-a clasat al treilea, fiind depăşit doar de estonianul Romet Jurgenson şi de australianul Gill Taylor, devenind astfel al doilea pilot român, după Simone Tempestini în 2016, care urcă pe podiumul unei etape din WRC în divizia dedicată juniorilor.

Mai mult, echipajul format din cei doi fraţi din Braşov devine primul 100% românesc care obţine o astfel de performanţă. În 2016, atunci când a şi devenit campion mondial de juniori, Tempestini îl avea în dreapta pe italianul Giovanni Bernachinni.

„Este un rezultat incredibil pentru noi. Nu ştiu câtă lume ne dădea şanse să ajungem pe podium după doar al doilea raliu în mondial. Sâmbătă era un vis frumos, iar duminică ne-am dat seama că poate deveni realitate. Am preferat să fim prudenţi, să nu facem greşelile pe care le-au făcut ceilalţi şi să ajungem cu bine la finiş. E o reuşită care ne motivează, dar pune şi un pic de presiune pe noi pentru următoarele etape”, a spus Maior.

După Raliul Croaţiei, a doua etapă a sezonului mondial, Norbert Maior a urcat pe locul 4 în clasamentul provizoriu al juniorilor, cu un total de 19 puncte, fiind depăşit de estonianul Jurgenson, suedezul Mille Johansson şi de australianul Taylor.

La general, victoria din acest weekend a revenit echipajului format din Sebastian Ogier şi Vincent Landais.

Citește și