• Joko Widodo a declarat că președintele FIFA, Gianni Infantino, i-a scris despre colaborări cu fotbalul indonezian.
  • După înfrângerea echipei gazdă, Arema, fanii au invadat terenul, iar poliția a tras rafale de gaze lacrimogene.
  • Widodo a mai spus că guvernul indonezian a fost de acord să ia măsuri de colaborare cu FIFA.

Indonezia nu se va confrunta cu sancțiuni din partea FIFA, organismul mondial de conducere a fotbalului, în legătură cu utilizarea de către poliție a gazelor lacrimogene în interiorul unui stadion de fotbal plin de oameni, care a dus la o debandadă și la un accident care a provocat moartea a 131 de persoane, dintre care 17 copii.

Președintele indonezian Joko Widodo a declarat că președintele FIFA, Gianni Infantino, i-a scris într-o scrisoare despre potențiale colaborări între Indonezia și FIFA, iar țara va rămâne gazda Cupei Mondiale Under-20 de anul viitor, la care se vor alătura 24 de țări de pe cinci continente.

Pe baza scrisorii, slavă Domnului, fotbalul indonezian nu este sancționat de FIFA, a declarat Widodo într-un tweet și într-o înregistrare video postată pe canalul YouTube al biroului prezidențial, vineri seara târziu.
Widodo vizitase miercuri stadionul de fotbal Kanjuruhan din orașul Malang, în Java de Est, unde a declarat că porțile blocate au contribuit la moartea a 131 de persoane în urma meciului din 1 octombrie dintre marea rivală Arema FC și Persebaya Surabaya.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

După înfrângerea echipei gazdă, Arema, fanii au invadat terenul, iar poliția a tras rafale de gaze lacrimogene pentru a controla ceea ce a descris ca fiind revolte. Norii de gaz sufocant au declanșat o debandadă, spectatorii panicați grăbindu-se spre porțile de ieșire, despre care mai mulți martori au declarat pentru Al Jazeera că erau fie închise, fie blocate de poliție.

Spectatorii s-au sufocat în haos, în timp ce alții au fost călcați în picioare până la moarte. Cel puțin 34 de persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au murit pe stadion. Mulți au murit ulterior din cauza rănilor suferite.

În protocoalele sale de securitate pentru evenimentele fotbalistice, FIFA recomandă să nu se folosească gaze lacrimogene în interiorul sau în jurul stadioanelor și recomandă ca porțile de ieșire să fie deblocate în permanență în timpul unui meci.

Widodo a mai spus că guvernul indonezian a fost de acord să ia măsuri de colaborare cu FIFA și cu Confederația Asiatică de Fotbal pentru a îmbunătăți siguranța pe stadioane, pentru a preveni o nouă tragedie. Infantino, de la FIFA, va vizita, de asemenea, Indonezia în viitorul apropiat, a spus el.