• Legenda Formulei 1, Michael Schumacher, a suferit un accident devastator la schi în urmă cu mai bine de 10 ani.
  • De atunci nu a mai fost văzut în public, familia sa făcând „tot ce este omenește posibil” pentru a-l ajuta.
  • În ianuarie 2020, un neurochirurg a susținut că starea lui Schumacher s-a „deteriorat” de la accident.

Au trecut mai bine de 10 ani de la accidentul devastator de schi suferit de Michael Schumacher în Alpii francezi, scrie Mirror.

Căzătura din 29 decembrie 2013 l-a lăsat pe septuplul campion mondial de Formula 1 cu un traumatism cranio-cerebral. De atunci nu a mai fost văzut în public. Starea de sănătate a lui Schumacher este în mare parte necunoscută, cu puține actualizări, familia sa încercând să îi păstreze intimitatea.

S-a sugerat că facturile sale personale de îngrijire a sănătății au depășit 20 de milioane de lire sterline, datorită faptului că a fost îngrijit la domiciliu și nu în spital.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?

Ce s-a întâmplat cu Michael Schumacher

Schumacher se afla în vacanță cu prietenii și familia în Alpii francezi în decembrie 2013. Pe 29 decembrie, el schia împreună cu fiul său, Mick, când a căzut în timp ce traversa o zonă neasigurată în afara pârtiei, lovindu-se la cap de o stâncă. Viața i-a fost salvată de casca sa de schi, dar a suferit totuși un „traumatism cranian sever”. Schumacher a fost transportat cu avionul la spitalul din Grenoble, fiind supus la două operații de salvare. Icoana Ferrari a rămas în comă după operație.

Ce s-a întâmplat după aceea?

Abia în aprilie 2014, familia a dat următoarea declarație, în care spunea că Schumacher a avut „momente de conștiință și de trezire”. Au mai trecut încă trei luni până când s-a confirmat că nu mai era în comă și că a părăsit spitalul din Grenoble.

Au urmat alte trei luni până când s-a făcut public faptul că cel care a câștigat de 91 de ori Marele Premiu a fost transferat de la spitalul din Lausanne la casa familiei de pe malul lacului Geneva. Într-o declarație se spunea: „De acum înainte, reabilitarea lui Michael va avea loc la domiciliul său. Având în vedere rănile grave la cap pe care le-a suferit, s-au făcut progrese în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, mai este încă un drum lung și dificil de parcurs.”

În anul următor, managerul lui Schumacher a declarat că starea lui Schumacher se îmbunătățește având în vedere gravitatea rănilor pe care le-a suferit. În 2016, avocatul germanului a declarat în fața unui tribunal că acesta nu poate merge. Declarația a venit în timp ce prezenta leziunile fostului pilot de curse după ce un articol a susținut că ar putea merge din nou.

Tratamentul cu celule stem

Rapoartele de la începutul anului 2019 au sugerat că fostul as Ferrari și-a petrecut acea iarnă într-o casă de lux din Mallorca. Vecinii au susținut că l-au văzut pe campionul de Formula 1 la vilă, sosind cu elicopterul. Familia a negat că ar fi mers pe insula spaniolă.

În septembrie 2019, Schumacher a fost internat în secret la spitalul Pompidou din sud-vestul Parisului pentru a se trata cu un chirurg. S-a afirmat că urma să urmeze un tratament bazat pe transfuzii de celule stem de către Philippe Menasche.

Se crede că legenda suferă de osteoporoză, care slăbește oasele, și de atrofie musculară, care face ca mușchii să se irosească. Medicul a reușit anterior să grefeze celule stem sănătoase pe inimă, înlocuindu-le pe cele deteriorate. Deși intervenția chirurgicală este considerată sigură, în prezent nu există dovezi cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra creierului. Rapoartele conform cărora Schumacher urma să fie supus unei a doua operații în mâinile doctorului Menasche în iunie 2020 au fost inexacte.

Michael Schumacher acum

După ce a fost internat la Spitalul din Grenoble și la Spitalul Universitar din Lausanne, Schumacher și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în casa de lângă Lacul Geneva. Acolo a fost construită o unitate medicală specială pentru reabilitarea și tratamentul său. S-a raportat că este îngrijit de o echipă medicală de 15 persoane, iar îngrijirea sa costă 115.000 de lire sterline pe săptămână. La a patra aniversare a accidentului, s-a raportat că facturile pentru îngrijirea sa la domiciliu au depășit 20 de milioane de lire sterline.

În noiembrie 2019, soția sa, Corinna, a declarat: „Puteți fi siguri că se află pe cele mai bune mâini și că facem tot ce este omenește posibil pentru a-l ajuta”. O lună mai târziu, ea le-ar fi spus fanilor: „Lucrurile mari încep cu pași mici. Multe particule mici pot forma un mozaic uriaș”.

În 2020 au apărut evaluări contradictorii ale stării marelui pilot de F1. În ianuarie, un neurochirurg a susținut că starea lui Schumacher s-a „deteriorat” de la accident. Nicola Acciari a declarat: „Nu am avut nici o reacție. Trebuie să ne imaginăm o persoană foarte diferită de cea pe care ne-o amintim pe pistă. Cu o structură organică, musculară și scheletică foarte alterată și deteriorată. Totul ca urmare a traumei cerebrale pe care a suferit-o.”

Michael Schumacher s-ar afla într-o stare vegetativă

Opt luni mai târziu, Erich Riederer, un renumit chirurg din Zurich, a prezentat o perspectivă sumbră. „Cred că se află într-o stare vegetativă. Înseamnă că este treaz, dar nu răspunde”, a spus el. „Respiră, inima îi bate. Probabil că poate să stea în picioare și să facă pași mici cu ajutor. Dar nu mai mult. Cred că acesta este maximul pentru el. Există vreo șansă de a-l vedea așa cum era înainte de accident? Chiar nu cred că da.

Cu toate acestea, fostul șef al Ferrari și actualul președinte al FIA, Jean Todt, a declarat în ajunul Marelui Premiu al Toscanei din septembrie 2020: „L-am văzut pe Michael săptămâna trecută. El se luptă”. Mai târziu, în aceeași lună, s-a raportat că Schumacher a petrecut mai mult timp în Mallorca. Elisabetta Gregoraci, fosta soție a fostului șef al echipei de F1 Flavio Briarote, a fost citată în presa spaniolă spunând: „Michael nu vorbește, comunică cu ochii. Doar trei persoane îl pot vizita și știu cine sunt acestea”.

Cine l-a văzut pe Michael Schumacher?

Starea de sănătate a lui Michael Schumacher a fost ținută secret în ultimii 10 ani, fiind văzut doar de prieteni și de familie. Familia și conducerea sa au făcut puține declarații de-a lungul anilor. Unii au criticat această politică. În special fostul manager al lui Schumacher, Willi Weber, care, în noiembrie 2019, a declarat că soția sa ascunde adevărul și că fanii ar trebui să fie mai bine informați.

„Știu că Michael a fost lovit puternic, dar, din păcate, nu știu ce progrese face. Mi-ar plăcea să știu ce face și să dau mâna cu el sau să îl mângâi pe față. Dar acest lucru este respins de Corinna. Probabil că îi este teamă că voi vedea imediat ce se întâmplă și voi face public adevărul.”

Corinna a răspuns: „Vă rog să înțelegeți că respectăm dorința lui Michael și păstrăm un subiect atât de sensibil precum sănătatea, în intimitate.” Actualul său manager, Sabine Kehm, a explicat în 2016 de ce nu s-a vorbit prea mult în mod oficial despre Schumacher de la accidentul său.

„În general, mass-media nu a relatat niciodată despre viața privată a lui Michael și a Corinnei. Când era în Elveția era clar că era o persoană privată. Într-o discuție lungă, Michael mi-a spus <<nu trebuie să mă suni în următorul an, dispar>>. Cred că era visul lui secret de a putea face asta într-o zi. De aceea și acum vreau să-i protejez dorințele, în sensul că nu las să se afle nimic.”

Fiul său, Mick, pe urmele tatălui

Și, în timp ce fiul Mick și-a croit drum pe scara automobilismului, conducând campionatul de Formula 2 în 2020 și făcând curse demonstrative în mașinile de F1 ale tatălui său, întrebările despre sănătatea lui Michael sunt strict interzise.

„Michael a fost întotdeauna o persoană foarte privată și acesta a fost un principiu călăuzitor în cariera sa. Familia sa a fost întotdeauna de acord cu această alegere. Este complet de înțeles că soția sa a dorit să mențină aceeași abordare, chiar și după tragicul eveniment. Este o decizie pe care trebuie să o respectăm cu toții. Sunt sigur că milioanele de oameni care sunt încă fani Michael o vor înțelege și ei”, a declarat fostul șef al Ferrari, Ross Brawn.

Citește și